Voeding besmet met coronavirus, hoe gevaarlijk is dat?

China waarschuwt zijn inwoners om voorzichtig om te gaan met geïmporteerd voedsel nadat het coronavirus teruggevonden is op een lading bevroren kip uit Brazilië. Eerder werden ook al virusdeeltjes gevonden op diepgevroren garnalen uit Ecuador. Hoe erg is dat? En moeten we ons zorgen maken over besmette diepvriesproducten en andere voeding?

Sinds het begin van de coronacrisis screent China inkomende containers met vlees, vis en schaaldieren. Zo is het coronavirus nu teruggevonden op een lading bevroren kippenvleugels uit Brazilië. Meteen is iedereen in isolatie geplaatst die in aanraking is gekomen met de lading kip. Ook de familielieden en iedereen met wie ze in nauw contact zijn geweest. Maar voorlopig blijkt niemand besmet.

De lokale autoriteiten roepen op om toch voorzichtig om te gaan met geïmporteerd vlees en vis. De eerste besmettingen eind vorig jaar zouden afkomstig zijn van een voedingsmarkt in Wuhan. Moeten we ons inderdaad zorgen maken over besmette voedingsproducten?

Geen controles

"In België wordt voeding niet gecontroleerd op het coronavirus", zegt het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid FAVV. "Er zijn ook geen aanwijzingen dat het virus overdraagbaar is door besmet voedsel te eten. Wat we wel aanraden, is om steeds de handen te wassen voor en nadat je in contact bent geweest met voeding. Maar dat advies geldt ook zonder corona", aldus het FAVV.

Ook viroloog Johan Neyts (KU Leuven) acht de kans klein dat je door het eten van besmet voedsel het coronavirus opdoet. "Coronavirussen kunnen niet overleven in onze maag. Onze maagsappen zijn zo zuur dat ze kapot gaan. Het norovirus, dat buikgriep veroorzaakt, overleeft wel in ons maag-darmkanaal. Maar dat is een ander soort virus." 

Coronavirussen kunnen niet overleven in onze maag. Onze maagsappen zijn zo zuur dat ze kapot gaan.

Prof. Johan Neyts, viroloog KU Leuven

Neyts vraagt zich ook af of het coronavirus dat in China op de lading kip is aangetroffen, wel gevaarlijk is. "Een virus moet infectieus zijn om iemand te kunnen besmetten. Maar misschien was het virus al uit elkaar gevallen en hebben ze in China gewoon resten van het genetisch materiaal gevonden. Die resten wijzen erop dat het virus aanwezig geweest moet zijn. Maar als het intussen uit elkaar is gevallen, kan het niemand meer besmetten en is het dus ongevaarlijk."

Min 80 graden

Virussen kunnen in bevroren voedsel wel overleven, maar ook niet onbeperkt. Neyts: "Dat kippenvlees is waarschijnlijk vanuit Brazilië getransporteerd per schip. Dan is het makkelijk weken onderweg. In zo'n koelruimte is het min 20 graden. Dat is koud genoeg om voedselbederf tegen te gaan. Maar virussen blijven niet lang stabiel bij die temperatuur. Zij verliezen dan veel van hun kracht. Dat is ook de reden waarom wij in ons laboratorium virussen bewaren bij min 80 graden. Alleen zo blijven ze stabiel."   

   

Meest gelezen