vlaamsebouwmeester.be

Deinze vraagt camera’s om veiligheid aan station Hansbeke te verzekeren

Deinze heeft aan spoorwegbeheerder Infrabel camera’s gevraagd op de perrons in Hansbeke. Camera’s zouden het veiligheidsgevoel moeten verhogen eens de hoge geluidsschermen langs de sporen er staan. Want dan is van op de straat niet meer te zien wat er op de perrons gebeurt, en worden vandalisme en kleine criminaliteit makkelijker. Zeker in de donkere maanden zouden reizigers zich onveilig kunnen voelen, en daarin kunnen de camera’s een belangrijke rol spelen, zegt Deinze. Er is binnenkort overleg over de vraag. 

De grote werken aan en rond het spoor in Hansbeke lopen op hun einde. Op de spoorlijn Gent-Brugge komen een derde en vierde spoor tussen Aalter en Landegem. In Hansbeke gaat daarom de overweg dicht, komt er een tunnel voor fietsers en voetgangers, en een ringweg voor auto’s. Omdat het treinverkeer drukker wordt, komen er ook geluidsschermen van 2,4 meter hoog. Van op de straat kan je dan het perron niet meer zien en vice versa. 

De hoge schermen zullen onveiligheidsgevoel in de donkere maanden vergroten
Johan Cornelis, schepen van o.m. openbare werken, stations en preventie

De geluidsschermen van Infrabel hebben een standaardhoogte, en daar kan niets aan veranderen, zo luidt het. Ook het feit dat ze er komen staat vast. Een deel van de inwoners vreest dat ze de gemeente in twee zullen splitsen, zeker nu ook de overweg dicht gaat. Anderen zijn dan weer tevreden met de beperking van de geluidsoverlast.

“Maar dat het onveiligheidsgevoel zal vergroten, is iets wat we niet mogen negeren”, zegt schepen Johan Cornelis. “Er is geen sociale controle meer. Wie alleen op het perron staat in de wintermaanden, voelt zich misschien niet veilig omdat de perrons volledig afgesloten zijn van de omliggende straten. Vandalisme en kleine criminaliteit komen overal voor, en kunnen dus ook in het landelijke Hansbeke. De vraag om camera’s vind ik dan ook heel terecht. Wie zich niet veilig voelt op het perron, zal minder de trein nemen, en dat kan toch ook niet de bedoeling zijn?”

Overleg met Infrabel

Deinze speelde de vraag om camera’s al eerder door aan spoorwegbeheerder Infrabel, en binnenkort is er overleg. Infrabel hanteert wel eigen normen om te bepalen of ergens camera’s komen of niet. Of Hansbeke aan die normen voldoet, zal nog moeten blijken.  

Meest gelezen