Radio 2

Eeklonaren krijgen met Waaibos 10 hectare groen bij

Inwoners van Eeklo en daarbuiten kunnen binnenkort wandelen in het Waaibos, op de grens met Kaprijke. Drie jaar geleden kocht Eeklo het stuk bos, maar het was al die tijd ontoegankelijk. Met een erfpacht van 50 jaar, kan Natuurpunt het nu beheren en openstellen. 

Het Meetjesland krijgt er een openbaar bos van 10 hectare bij. Het Waaibos ligt op de grens van Eeklo met Kaprijke en is momenteel nog niet toegankelijk. Ruim twee jaar geleden kocht Eeklo het stuk bos van het Gentse OCMW voor 250.000 euro. Ook al was dat belastinggeld, het was niet de bedoeling om het voor iedereen toegankelijk te maken. Het zou een stiltegebied blijven. Maar daar komt dus binnenkort verandering in.

Natuur dicht bij de mensen

Intussen wil Vlaanderen dat iedereen op korte afstand een stuk natuur heeft: parken, trage wegen, natuurgebieden en bossen. Zeker nu met de coronacrisis werd het duidelijk dat veel mensen de natuur opzochten. Ook daarom heeft de stad Eeklo nu het Waaibos voor 50 jaar in erfpacht gegeven aan Natuurpunt, dat het zal beheren en openstellen. 

Gemengd bos nodig

Een andere ambitie van de regering is ervoor zorgen dat monoculturen verdwijnen. "Dat betekent dat een bos bijvoorbeeld niet alleen dezelfde bomen zou mogen hebben van dezelfde leeftijd", zegt Filip Van den Bossche van Natuurpunt: “Een bos met verschillende soorten bomen van verschillende leeftijden is nodig. Dat is beter bestand tegen het veranderende klimaat. We zullen er een gemengd bos van maken, maar we gaan dat langzaam doen, op het tempo van de natuur. Als we dat snel zouden willen, dan zouden we bomen moeten kappen en vervangen. En dat is niet aangewezen. We stellen het ook op korte termijn open voor het publiek, maar wanneer is nog niet helemaal duidelijk."

Meest gelezen