Enorme vissterfte in Merksplas: "Tot 300 kilogram dode vis"

De extreme droogte veroorzaakt op verschillende plaatsen in de provincie vissterfte. Rond de kolonie in Merksplas, ter hoogte van de Vaartstraat, liggen enkele honderden vissen dood in een gracht. "Vissterfte is iets wat de volgende jaren de norm wordt", zegt Rudi Yseboodt van Agentschap Natuur en Bos.

De waterstand van de gracht is jaar na jaar gezakt en de vissen die er nog waren, hadden zich verzameld in een diepere zone. "Er was een enorm zuurstoftekort in het water door de dikke laag kroos, de hoge temperaturen en de lage waterstand. Algen gebruiken veel zuurstof. Door de krooslaag werden de dode vissen ook niet onmiddellijk opgemerkt", vertelt Yseboodt.

Als karpers en snoeken al het loodje leggen, dan moet het zuurstofgehalte bijna 0 geweest zijn

Rudi Yseboodt

In totaal stierf er zo'n 200 tot 300 kilogram aan vis. "Er zaten onder meer karpers en snoeken in de gracht. Die vissoorten kunnen normaal redelijk wat verdragen. Als zij al het loodje leggen, dan moet de zuurstof in het water bijna 0 geweest zijn", licht Yseboodt toe. 

Er zijn ook een aantal vissen die het wel hebben overleefd. "Er zaten ook een aantal palingen in het water. Die staan ervoor bekend dat ze bij heel weinig zuurstof kunnen overleven. We proberen hen nu nog te redden", klinkt het.

Enorme stank

De vissen zullen morgen geruimd worden door de brandweer en de arbeiders van het Agentschap Natuur en Bos. "We willen het snel vooruit laten gaan door de enorme stank die er hangt. Vandaag werd besproken hoe we het gaan aanpakken en morgen in de vroege uurtjes ruimen we de vissen op", vertelt Yseboodt. 

Vissterfte is iets waar we ook de komende jaren rekening mee moeten houden

Rudi Yseboodt

Volgens Yseboot is vissterfte iets waar we de komende jaren rekening mee moeten houden. "De grondwaterstanden worden niet genoeg aangevuld en dat is problematisch voor ondiepe waterloopjes en vijvers", zegt Yseboodt. Het regent ook onvoldoende, waardoor we telkens bij een droogteperiode overlast krijgen."

Meest gelezen