Belga

Fietsverenigingen willen af van Brusselse mondmaskerplicht voor fietsers: "Niet evident in heuvelachtig gebied"

De Nederlandstalige Fietsersbond en de Franstalige Gracq zijn teleurgesteld in de beslissing van de Brusselse regering om mondmaskers voor fietsers te verplichten. Ze vrezen dat dit mensen zal ontmoedigen om de fiets te nemen en vragen dat de Brusselse regering de maatregel herbekijkt.

Sinds woensdag 12 augustus zijn mondmaskers verplicht op het hele grondgebied van het Brussels Gewest, omdat het weekgemiddelde de drempel van 50 nieuwe coronabesmettingen per 100.000 inwoners overschreden heeft. Er geldt wel een uitzondering voor mensen die sporten, maar mensen die zich met de fiets verplaatsen in de hoofdstad vallen hier niet onder en moeten dus wel een mondmasker dragen.

De Fietsersbond en Gracq begrijpen dat er op drukke plaatsen een mondmaskerplicht is voor voetgangers en fietsers, maar niet op rustige plaatsen. “Er wordt veel gefietst in Brussel en daarom vragen we dat fietsers in een rustige omgeving, waar je alleen maar omgeven bent door wagens, zonder mondmasker mogen fietsen”, zegt Wies Callens van de Fietsersbond.

Terug naar de auto grijpen

De Fietsersbond benadrukt verder dat een mondmasker dragen tijdens de hitte in een gebied met veel hellingen zoals Brussel geen goed idee is.

“Met de warme temperaturen van de afgelopen dagen is het niet evident om in het heuvelachtig gebied in Brussel te gaan fietsen met een mondmasker. We vrezen dat mensen de fiets zullen laten staan en zullen teruggrijpen naar de wagen of andere transportmiddelen”, aldus Callens. De fietsverenigingen willen geen onderscheid tussen sportief en functioneel fietsen en vragen de Brusselse regering om de maatregel te herbekijken.

Meest gelezen