De preformateurs moeten duidelijkheid scheppen over welke coalitie ze willen, zeggen groenen en liberalen in een opmerkelijk gezamenlijk persbericht.

Groenen en liberalen willen niet langer tegen elkaar uitgespeeld worden door preformateurs

In een opmerkelijk gezamenlijk persbericht vragen de groene en liberale partijen in ons land aan preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) om duidelijkheid te scheppen over de coalitie die ze verkiezen. "De liberale en groene families weigeren om deel te nemen aan een opbod, waarin ze tegen elkaar worden uitgespeeld." Ze uiten ook samen hun bezorgdheid over de communautaire plannen van De Wever en Magnette.

Het komt niet zo vaak voor dat partijen samen een persbericht de wereld in sturen, zeker niet als ze niet zelf aan het stuur van de onderhandelingen zitten. De groene en blauwe partijen zagen blijkbaar de nood hiertoe, want ze hebben het gevoel dat Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS), koninklijke opdrachthouders die zichzelf preformateurs noemen, hen tegen elkaar proberen uit te spelen.

Daarom vragen ze aan de preformateurs om "duidelijkheid te scheppen over de coalitie die ze verkiezen en te werken aan stabiele en solide oplossingen". Op die manier moet vermeden worden dat nog meer tijd verloren gaat, luidt het.

De liberale en groene partijen engageren zich naar eigen zeggen volop in de zoektocht naar een volwaardige regering met een parlementaire meerderheid, maar zeggen stellig dat ze "weigeren om deel te nemen aan een opbod, waarin ze tegen elkaar uitgespeeld worden om te bepalen wie tot de toekomstige regering kan toetreden".

Opvallend ook: liberalen en groenen drukken hun "gezamenlijke bezorgdheid" uit over de institutionele plannen van de preformateurs. De gezamenlijke boodschap is opvallend, de inhoud minder. Van beide formaties is al langer geweten dat ze niet staan te springen voor een nieuwe staatshervorming, zeker niet als het land nog meer opgedeeld wordt.

"Hun aanpak leidt tot een nog complexere structuur en instellingen. Dat model is niet het onze. Ecolo en Groen, MR en Open VLD willen uiteraard wel meewerken aan een België dat efficiënter werkt, ten dienste van onze inwoners en hun bezorgdheden van elke dag. Dergelijke hervormingen vragen echter een grondige voorbereiding en voldoende overleg."

"Bepaalde bevoegdheden kunnen worden geregionaliseerd", schrijven de groenen en liberalen, "maar andere net geherfederaliseerd om de efficiëntie te verhogen". "Institutionele hervormingen zijn voor ons altijd een middel, nooit een doel op zich."

"Geen voorbode paarsgroen"

Het gezamenlijke persbericht betekent echter niet dat de groenen en liberalen zich aan elkaar vastgeklonken hebben. "Dit is geen voorbode voor Vivaldi", zegt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert aan VRT NWS (Vivaldi is de naam die aan een mogelijke coalitie van paarsgroen aangevuld met CD&V en/of CDH wordt gegeven). "Wij zijn nog altijd voorstander van paarsgeel."

De persmededeling leest veeleer als een uiting van frustratie over de werkwijze van de preformateurs. "De groenen vrezen dat de preformateurs met hen praten om de liberalen toegeeflijker te maken. Ze hebben geen zin om zo nog wekenlang voort te doen. De liberalen willen pas ten gronde met de preformateurs onderhandelen wanneer ze weten dat die voor hen gekozen hebben", zegt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant.

Lachaert benadrukt dan ook dat het "1 voor 12" is. De preformateurs moeten nu kiezen, zegt hij, "of dat nu met de groenen of met ons is". Hij wijst er wel op dat de liberale partijen aan beide kanten van de taalgrens - Open VLD en MR - door de pogingen van de preformateurs om Open VLD los te wrikken nog meer naar elkaar toegegroeid zijn en dus samen in een regering willen stappen.

De liberale partijen zijn overigens morgen door de preformateurs uitgenodigd. Ze zullen hen dezelfde boodschap brengen als in de gezamenlijke persmededeling van vandaag: het is nu tijd om te kiezen.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal."

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen