facebook Geert Willemyns

Halse "Sint" is boos omdat Facebook zijn Zwarte Pieten schrapt

Hallenaar Geert Willemyns is boos op Facebook en Instagram. De twee sociale netwerken hebben onlangs aangekondigd dat ze alle afbeeldingen van Zwarte Piet gaan weghalen. Willemyns, die al jaren Sinterklaas speelt in Halle en omgeving, blijft zweren bij twee gitzwarte helpers.

Facebook en Instagram gaan alle afbeeldingen van Zwarte Piet van hun sociale netwerken bannen. Ze zijn volgens eigenaar Marc Zuckerberg racistisch en kwetsend. Die beslissing is in het verkeerde keelgat geschoten bij Geert Willemyns uit Halle. Hij geeft in de stad al jarenlang gestalte aan Sinterklaas en hij wordt daarbij vergezeld door twee Zwarte Pieten. "Die blijven er ook in de toekomst gitzwart uitzien", verzekert Willemyns. 

Censuur

"Ik vind dit regelrechte censuur", vertelt Geert aan Sonny in de middag op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Evolutie is geen enkel probleem", zegt Geert. "Zwarte Piet is bijvoorbeeld al lang de boeman niet meer die hij vroeger was. Hij is gewoon de beste vriend van de Sint én van de kinderen. Als ik optreed als hulpsint maken de zwarte kinderen daar geen probleem van", stelt Geert. 

Ban het echte racisme

"Zuckerberg maakt met zijn censuur een onschuldig kinderfeest kapot", vindt Geert. "Er zijn belangrijker problemen in de wereld, het échte racisme in de eerste plaats. Ik ken zelfs zwarte mensen die Zwarte Piet spelen. Waar zit dan het probleem?"

Geen roetveegpunt

Als Geert in de rol van hulpsint kruipt, wat hij intussen al een tiental jaren doet, wil hij dat goed doen. "Mijn kostuum is een replica van dat van de échte Sint. En mijn twee Zwarte Pieten, die blijven zwart. Roetveegpieten zien er slordig uit, het zijn net landlopers. Ik wil dat ook zij verzorgd voor de dag komen. Laat dat gedoe rond een fictieve, geverfde figuur toch rusten", besluit Geert.

Meest gelezen