Radio 2

Laurierkwekerij in Jabbeke: "In onze zomerbar kan je proeven van ons laurierijs"

In laurierkwekerij Lauretum in Jabbeke wordt al tientallen jaren laurier gekweekt. De planten worden daarna verkocht of verhuurd voor evenementen. Door de coronacrisis ligt de verhuur volledig stil. De zaakvoerders zijn daarom gestart met een zomerbar waar je je even niet in Jabbeke, maar wel op één of ander Grieks eiland waant.

Zo'n 50 jaar geleden zijn de ouders van Sybiel Devisch in Jabbeke gestart met een plantenbedrijf. Al snel werd duidelijk dat ze met het kweken van laurier een gat in de markt hadden gevonden. Intussen hebben Sybiel, haar broer en hun partners de zaak overgenomen en is laurierkwekerij Lauretum 1 van de 5 kwekerijen in België. Laurier is ook erkend als Vlaams streekproduct.

"De planten kweken we vooral om daarna door te verkopen en te verhuren voor evenementen, huwelijks- en bedrijfsfeesten. Door de coronacrisis ligt de verhuur wel helemaal stil. Gelukkig zijn wij West-Vlamingen en blijven we niet bij de pakken zitten. We zijn gestart met een zomerbar waar we heel wat producten aanbieden waarin laurier verwerkt zit", vertelt Sybiel Devisch aan Radio 2 West-Vlaanderen.

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Taratsa Lauretum

Van donderdag tot en met zondag kan je in de prachtige orangerie van zomerbar "Taratsa Lauretum" terecht voor een drankje en een hapje. Rondom de zomerbar gaat de werking van de laurierkwekerij gewoon voort. "In onze zomerbar waan je je even in de Griekse sfeer met onze wit-blauwe elementen en gerechten zoals moussaka. We hebben zelfs laurierijs laten maken die je hier kan proeven", vertelt Sybiel nog.

Radio 2

Meest gelezen