AFP or licensors

Liveblog: Londen voert quarantaine in voor wie uit Frankrijk of Nederland komt, man opgepakt in Haaltert omdat hij niet in quarantaine ging

In België zijn er nu dagelijks gemiddeld 601 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Het Verenigd Koninkrijk voert een quarantaineverplichting in voor wie uit Frankrijk of Nederland komt. Denemarken raadt dan weer alle niet-essentiële reizen naar ons land af. En een man uit Haaltert die terugkeerde uit een rode zone maar niet in quarantaine was gegaan, is even opgepakt door de politie. Lees alle updates over het coronavirus in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Londen voert quarataineverplichting in voor wie uit Frankrijk of Nederland komt

De Britse regering legt een quarantaineverplichting op voor reizigers die uit Frankrijk, Nederland, Monaco, Malta, Turks & Caicos of Aruba komen. Dat heeft de Brtitse minister voor Transport Grant Shapps vanavond aangekondigd. De maatregel gaat in zaterdagmorgen vroeg, om 5 uur (4 uur Britse tijd).

De beslissing heeft te maken met de heropflakkering van het coronavirus. Ons land werd vorige week al geschrapt van de Britse lijst met veilige landen.

Man opgepakt die na terugkomst uit rode zone onmiddellijk aan het werk ging

De politie heeft een werknemer van een bedrijf in Haaltert opgepakt. Hij kwam terug van reis uit een rode zone, maar ging meteen weer aan het werk. "De man werd onmiddellijk opgepakt en in quarantaine geplaatst", zegt burgemeester Veerle Baeyens (N-VA).

De man was teruggekomen uit een rode zone en had daarvoor zelfs het verplichte formulier ingevuld. In plaats van in verplichte quarantaine te gaan, ging de man onmiddellijk aan het werk. "We weten niet wat de man heeft bezield om onmiddellijk aan het werk te gaan, maar toen de politie werd ingelicht, is er contact opgenomen met het agentschap Zorg en Gezondheid", zegt burgemeester Baeyens. "Hij werd verwijderd, even aangehouden en onmiddellijk in quarantaine geplaatst."

Volgens Baeyens gaat het om een zeer snelle en adequate reactie van de politie. Waarom de man -ondanks de voorschriften- niet in quarantaine is gegaan, weet ze niet. "Wel dat de man is getest. Morgen kennen we de resultaten. Afhankelijk daarvan zullen we maatregelen nemen bij het bedrijf."

Het bedrijf werd inmiddels ingelicht en gesensibiliseerd. De man riskeert een boete voor het niet naleven van de coronamaatregelen.

Denemarken voert reisbeperkingen in voor België

Denemarken raadt zijn burgers af om naar België te reizen, vanwege het hoge aantal nieuwe besmettingen in ons land. Wie van België naar Denemarken wilt, moet vanaf zaterdag daarvoor een geldige reden hebben. Hetzelfde advies geldt sinds donderdag ook voor Malta. Dat meldt het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken.

Denemarken past de reisrichtlijnen elke donderdag aan. De Deense autoriteiten raden reizen af als een bepaald land meer dan 30 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners telt. Voor België ligt dat volgens het Deense ministerie op 32,5.

Wie vanuit België naar Denemarken terugkeert, moet 14 dagen thuis blijven.

Justitie overladen door corona-overtreders

Er zijn al 4.500 rechtszaken gepland voor mensen die de coronamaatregelen hebben overtreden in ons land. De parketten kregen in totaal ook al 95.000 dossiers binnen. Dat zegt voorzitter van het college van procureurs-generaal Erwin Dernicourt. "Het is alle hens aan dek", klinkt het.

Lees meer in het artikel:

Bloementapijt op Brusselse Grote Markt vervangen door klank- en lichtspel

Het Bloementapijt op de Brusselse Grote Markt zou dit jaar plaatsvinden van 13 tot en met 15 augustus, maar de coronapandemie steekt daar een stokje voor. Als eerbetoon brengt organisator StaySafe.Events op zaterdag 15 augustus een klank- en lichtspel dat wordt geprojecteerd op de gevels van de gebouwen op de Grote Markt.

StaySafe.Events creërde in de afgelopen weken een klank- en lichtshow voor de Ommegang, de Meyboom, de Brusselse muziekfestivals en het bekende Bloementapijt, allemaal evenementen die de Brusselaars en alle andere bezoekers deze zomer moeten missen. Een compilatie van deze klank- en lichtspektakels is nog tot en met 31 augustus elke woensdag tot zondag van 22 uur tot 0.30 uur te zien op de Grote Markt.

Voeding besmet met coronavirus, hoe gevaarlijk is dat?

China waarschuwt zijn inwoners om voorzichtig om te gaan met geïmporteerd voedsel nadat het coronavirus teruggevonden is op een lading bevroren kip uit Brazilië. Eerder werden ook al virusdeeltjes gevonden op diepgevroren garnalen uit Ecuador. Hoe erg is dat? En moeten we ons zorgen maken over besmette diepvriesproducten en andere voeding?

Lees meer in dit artikel:

Rokers in Galicië en op de Canarische Eilanden moeten 2 meter afstand houden

In twee Spaanse regio's, Galicië en de Canarische eilanden, is het verboden om op straat te roken als je geen 2 meter afstand van elkaar kunt houden. Het verbod geldt overal in openlucht, ook op terrassen.

Volgens de gezondheidsautoriteiten draagt deze maatregel bij aan de strijd tegen verspreiding van het nieuwe coronavirus. Wie rookt, hoeft geen mondmasker op tijdens het roken, maar moet afstand houden.

Rokers zouden een groter risico op verspreiding vormen door het uitblazen van de rook en door het feit dat ze geen mondmasker dragen.

Blunder in Beieren: 44.000 toeristen ontvangen hun testresultaten niet

44.000 toeristen uit Beieren hebben de resultaten van hun coronatest na hun terugkeer in Duitsland niet ontvangen. Deelstaatpremier Markus Söder geeft toe dat er een "blunder begaan is, en een bijzonder grote blunder". 

1.000 toeristen bleken positief, aldus de Beierse minister van Volksgezondheid Melanie Huml. Gevreesd wordt dat zij het coronavirus verder verspreid hebben, zonder dat ze dus wisten dat ze besmet waren.

In Duitsland neemt het aantal positieve gevallen sinds enkele dagen weer sterk toe, tot niveaus die sinds begin mei niet meer gezien werden. Vandaag meldde het Robert Koch Institut, het Duitse Sciensano, bijna 1.500 nieuwe besmettingen. Het totaal aantal besmettingen in Duitsland ligt nu op ruim 220.000. Op de piek van de uitbraak, begin mei, waren er elke dag meer dan 6.000 positieve gevallen.

Melanie Huml en Markus Söder
(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Indonesië wil tot eind dit jaar buitenlandse toeristen weren

De regering van Indonesië zal tot eind dit jaar geen buitenlandse toeristen binnenlaten. Dat heeft de minister van Investeringen gezegd op een ontmoeting met zakenlui. Indonesië hoopt dat binnenlandse toeristen de sector voorlopig kunnen redden. 

Sinds enkele weken is binnenlands toerisme opnieuw mogelijk na maandenlang verbod wegens de corona-epidemie. Het eiland Bali hoopte midden september opnieuw buitenlandse toeristen te kunnen ontvangen, maar de regering in Jakarta ziet dat blijkbaar anders. Bali is de meest bezochte plek in Indonesië en 60 procent van de economie van het eiland is afhankelijk van toerisme. 

In Indonesië zijn er zeker 133.000 besmettingen vastgesteld en zijn er net geen 6.000 mensen overleden aan het virus. Vooral het hoofdeiland Java met de hoofdstad Jakarta is zwaar getroffen. Er zijn ook relatief veel besmettingen in het noorden van Sumatra en het zuiden van Sulawesi, ook eilanden die belangrijk zijn voor toerisme. In Bali zijn er tot nu toe relatief weinig gevallen, maar dat eiland ligt erg dicht bij Java.

Een hindoe-ceremonie  in de bekende tempel van Prambanan in het oosten van Java.

Stichting tegen Kanker vraagt bezoek aan dokter niet uit te stellen

Nu het aantal besmettingen met het coronavirus de voorbije weken weer in stijgende lijn gaat, annuleren mensen opnieuw hun medische afspraken en stellen ze hun behandeling uit.

De Stichting tegen Kanker trekt donderdag aan de alarmbel. "44 procent minder diagnoses, betekent 44 procent kankers die mogelijk te laat worden behandeld, soms met een fatale prognose", luidt het.

Meest gelezen