Maaltijdcheques vanaf september alleen nog voor voedingsproducten

Binnenkort kunt u maaltijdcheques alleen nog gebruiken om voeding te kopen. Dat is ook de wettelijke regeling, maar de supermarkten waren daar altijd soepel in en lieten de klanten àl hun inkopen met maaltijdcheques betalen. De uitgevers van maaltijdcheques hebben nu beslist om de terugbetaling strikter toe te passen.

Een hele winkelkar betalen met maaltijdcheques, ook als er niet-voedingsproducten in liggen, zal binnenkort niet meer kunnen in de supermarkten. Volgens de wet mogen er alleen voedingsproducten mee betaald worden, maar veel supermarkten pasten dat niet strikt toe. Nu er geen papieren cheques meer zijn, maar alleen nog elektronische, wordt het makkelijker om het onderscheid tussen producten te maken, zegt de koepel van cheque-uitgevers VIA.

Supermarktketen Carrefour aanvaardt al sinds vorig jaar geen maaltijdcheques meer voor niet-voedingsproducten, Delhaize en Colruyt hebben nu ook hun kassasystemen aangepast en zullen vanaf september alleen nog maaltijdcheques aanvaarden voor voedingsproducten. Tot nog toe was er in principe (hier en daar) een manuele controle, maar in de praktijk passeerden ook veel niet-voedingsproducten.

Wim Van Edom van handelaarsfederatie Comeos bevestigt de koerswijziging: "VIA (de koepel van uitgevers van maaltijdcheques) heeft beslist om strenger toe te zien op de correcte naleving. Het is geen evidente zaak om dat 100 procent correct te doen, dus is er een tijdslijn afgesproken om de kassasystemen aan te passen. Dat is nog wat verstoord geraakt door de coronacrisis, maar de deadline werd uiteindelijk in september gelegd."

Meest gelezen