Maar 3 Europese landen hebben strengere coronamaatregelen dan België

België behoort op dit moment binnen Europa tot de landen die de strengste coronamaatregelen hanteren. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Oxford in Engeland. Slechts in 3 Europese landen zijn de maatregelen op dit moment strenger. 

De universiteit van Oxford houdt sinds het begin van de coronapandemie gegevens bij over hoe landen op de pandemie reageren. De onderzoekers houden daarbij rekening met 17 indicatoren, waaronder het opleggen van reisbeperkingen, het al dan niet sluiten van scholen, winkels en horecazaken, en de intensiteit waarmee mensen op het coronavirus getest worden.  

Score op 100

Aan de hand van de indicatoren krijgt elk land een score op 100. Hoe strenger de maatregelen die het land neemt, hoe hoger de score die het krijgt.

Beweeg met de cursor over de kaart hieronder om de score van elk land te bekijken. 

Zo krijgt België op dit moment een score van 64,81. Ons land scoort daarmee wereldwijd ongeveer even hoog als Rusland, Canada, de Verenigde Staten, Iran en Nieuw Zeeland. Binnen Europa hebben alleen Portugal (65,28), het Verenigd Koninkrijk (68,06) en Kosovo (69,44) op dit moment een hogere score.  

Hoogste score tussen maart en mei

De hoogste score (81,48) kreeg ons land in de periode tussen 20 maart en 4 mei. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames lag toen erg hoog in ons land en als gevolg golden er toen strenge maatregelen. De meeste winkels waren toen dicht, net als de grenzen. Ook moesten we zo veel mogelijk thuis werken en mochten we alleen maar buitenkomen voor noodzakelijke verplaatsingen. 

De grafiek hieronder toont hoe de maatregelen in ons land sinds de uitbraak van de coronapandemie geëvolueerd zijn.

Vanaf 4 mei zijn de maatregelen geleidelijk aan versoepeld. Maar sinds 28 juli zijn ze weer strenger geworden. Dat heeft te maken met de nieuwe opstoot van het virus, dat in ons land en ook elders weer meer mensen besmet.  

Meest gelezen