Videospeler inladen...

Meyrem Almaci (Groen): "Op dit moment heeft elke partij verplichting om boven zichzelf uit te stijgen"

Groen-voorzitter Meyrem Almaci (Groen) wil dat de koninklijke opdrachthouders Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) eindelijk eens duidelijk maken met wie ze verder in zee willen. In "Terzake" gaf ze toelichting over het waarom van de gezamenlijke persmededeling van groenen en liberalen van vanmorgen. Ze bevestigt ook nog eens dat een Vivaldi-coalitie van groenen, socialisten, christendemocraten en liberalen nu niet aan de orde is.

Hoe moeten we de opmerkelijke persmededeling van groenen en liberalen van vanmorgen inschatten? Weigeren beide politieke families inderdaad tegen elkaar te worden uitgespeeld - zoals ze zelf zeggen - of is er meer aan de hand? Groenen en liberalen uitten ook hun bezorgdheid over de communautaire agenda van de preformateurs. "We wilden de olifant in de kamer benoemen", zegt Almaci. Institutionele hervormingen kunnen voor haar alleen als middel om beter te functioneren en zijn geen doel op zich. "De bekommernis die wij hebben, wordt breed gedeeld."

Wij respecteren de opdracht van de koninklijke opdrachthouders

Groen-voorzitter Meyrem Almaci

Desondanks blijven de groenen bereid om te blijven praten met De Wever en Magnette. "We zijn 14 maanden na de verkiezingen", zegt Almaci. "In deze onwaarschijnlijke situatie gaan wij ernstig in op elk gesprek." 

Dat de nota van De Wever en Magnette niet voor de groenen was geschreven, is geen geheim. Maar dat hoeft geen hinderpaal te zijn. "Er komt een moment dat je moet zeggen  dat we geen moment te verliezen hebben", vindt Almaci. "Nu moet er geschakeld worden."

Vivaldi is voor haar nu niet aan de orde. "Wij respecteren de opdracht van de koninklijke opdrachthouders. We hebben dat bij alle voorgangers ook gedaan." De groenen en de liberalen hebben elkaar alleen gevonden in de frustratie over de manier waarop De Wever en Magnette opereren. "Op een aantal andere fronten zien wij de uitdagingen wel anders." Maar wat niet is, kan natuurlijk nog wel komen. "Ik denk dat er niets uit te sluiten is."

Op dit moment heeft elke partij de verplichting om boven zichzelf uit te stijgen

Groen-voorzitter Meyrem Almaci

Hoewel ze beseft dat het water tussen de groenen en de partij van preformateur Bart De Wever (N-VA) wel heel erg diep is, blijft Almaci bereid tot dialoog. "Op dit moment heeft elke partij de verplichting om boven zichzelf uit te stijgen. Dat is ook de reden waarom we naar die gesprekken zijn gegaan. Wij willen een perspectief voor dit land en de burgers die al vijf maanden opgesloten zitten door corona."

Ze vraagt zich wel af of er aan N-VA-kant ook voldoende flexibiliteit zit. De groenen hebben niet alleen problemen met de communautaire voorstellen, maar willen ook meer aandacht voor het klimaat, het sociaal-economische of eerlijke fiscaliteit.

Bekijk hieronder het gesprek met Meyrem Almaci in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen