(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Noord-Italië opgeschrikt door plotse bijensterfte: 4 miljoen bijen dood in 2 dagen 

In Noord-Italië, in het gebied tussen de steden Cremona en Brescia, zijn op twee dagen tijd zo’n 4 miljoen bijen doodgegaan. Niemand weet wat de oorzaak is van de sterfte. De lokale landbouwers spreken van een catastrofe.

"Als imker ben ik nog nooit getuige geweest van zo'n gewelddadig en omvangrijk fenomeen, echt onverklaarbaar, ook voor collega-imkers in het gebied”,  zei de lokale imker Edoardo Mombelli. Hij en zijn vrouw bezitten zo’n 250 bijenkasten in de streek.  

Afgelopen weekend, tussen vrijdagavond en zaterdagochtend, zijn in de regio 130 bijenfamilies getroffen. Het gebeurde in een regio van zo’n 6 kilometer tussen de gemeenten Villagana, Bompensiero, Azzanello en Genivolta.

Als imker ben ik nog nooit getuige geweest van zo'n gewelddadig en omvangrijk fenomeen, echt onverklaarbaar

Lokale imker

“De schade is groot en nog niet definitief, maar we streven ernaar om het lokale imkererfgoed zo snel mogelijk te herstellen”, zei Mombelli nog. “Gelukkig betreft het een beperkt gebied, de bijenkasten in de aangrenzende gemeenten en in andere delen van de provincie hebben geen problemen ondervonden."

Onderzoek gestart

Lokale landbouwautoriteiten zijn een onderzoek gestart. Ze hebben stalen genomen van de honing en de bijen in het gebied om te zoeken naar de oorzaak van de plotse bijensterfte. Intussen blijft de bezorgdheid bij de imkers bestaan. Het was al een moeilijk jaar voor de sector door de lockdown. Maar ook de klimaatverandering maakt het de sector niet makkelijker.

De provincie Brescia telt zo’n 119 bedrijven die ongeveer 30.000 bijenkorven produceren. Meer dan 1.000 bijenliefhebbers, zowel professionals als liefhebbers, zetten zich in om onder andere 300.00 ton honing, propolis en was te produceren.  

Wereldwijd is de bijensterfte een probleem. De klimaatverandering heeft een negatieve invloed en ze worden ook bedreigd door bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Dat is slecht nieuws want bijen zijn noodzakelijk voor onze biodiversiteit. 

AFP or licensors

Meest gelezen