“Wie naar “Beautiful soul” luistert, voelt zich onmiddellijk opnieuw een tiener”

15 jaar geleden veroverde Jesse McCartney met groot gemak de harten en zielen, van tienermeisjes wereldwijd. Ook Vlaamse tieners lieten zich de zeemzoeterige melodie van “Beautiful soul” welgevallen, waardoor hij de temperatuur in de zomer van 2015 nog een paar graden extra deed stijgen. Dankzij “I don’t want another pretty face, I want you and your beautiful soul” werd de toen 18-jarige Jesse McCartney  "de ideale prins om bij weg te dromen". Jammer voor de fans bleef het in Vlaanderen bij die ene hit.

Jesse McCartney: “”Beautiful soul” klonk erg fris en soortgelijke liedjes waren toen weinig te horen op de radio. Bovendien was er die erg positieve boodschap. Het was een nummer dat men in zijn hart bleef dragen. Wie het nu opnieuw hoort, droomt onmiddellijk weg naar de periode dat hij of zij 16 was.” (9Honey, december 2019)

“Ik kan nog altijd niet met woorden beschrijven hoe het voelt wanneer ik “Beautiful soul” tijdens een optreden zing. Want met die plaat kwam alles voor een eerste keer tot bloei in mijn carrière. Als ik het breng, wordt iedereen in het publiek gekatapulteerd naar dat moment dat ze het voor de eerste keer hoorden. Je voelt die energie dan opnieuw, die positieve "vibe", dat gevoel dat nooit lijkt te verdwijnen. Ik denk dat ik dat nummer zal blijven zingen, tot ik erbij neerval. Het publiek dwingt me eigenlijk om dat lied tijdens optredens te zingen, en ik vind dat helemaal niet erg. Het is en blijft de ideale afsluiter van een concert.” (Teen Vogue, april 2018)

 “Het nummer heeft mij gelanceerd en heeft me een carrière gegeven. Het werd meegezongen in huishoudens waar ook ter wereld. Dus blijf ik het tijdens optredens zingen, zonder enige twijfel.” (9Honey)

“Nadat ik die hit gescoord had, voelde ik me soms onoverwinnelijk. Alsof het noodzakelijk was dat ik als zanger in de schijnwerpers moest blijven staan. Waardoor je vergeet dat het eigenlijk allemaal ook nog eens plezant is om mee te maken. Maar ik klaag niet: het was een hemelse rit die ik gemaakt heb.” (Teen Vogue)

“Dankzij die hit kwam ik in mijn carrière op een punt dat ik met muziek kon bezig blijven. Zelfs nu nog. En ik denk dat dat succes nog groter zou zijn geweest, mochten sociale media toen al zo’n grote invloed als nu gehad hebben. Het jammere is dat ik veel typisch Amerikaanse tradities gemist heb, zoals een laatstejaarsschoolbal of "spring break". Maar dat is een kleine prijs die ik graag betaald heb voor de carrière die ik heb kunnen uitbouwen.” (Mediawebsite Bandwagon, juli 2019)

“”Beautiful soul” was de vroegere, eerder onschuldige versie van mezelf. Je pakte gewoon een microfoon in de hand en begon te zingen. Het interesseerde me toen niet zoveel wat ik eigenlijk aan het zingen was. Terwijl ik nu meer bewust ben van hetgeen ik muzikaal op de markt loslaat. Dat lijkt me een natuurlijke evolutie als je ouder wordt in de muziekindustrie.” (InqPOP!, november 2018)

In de VS scoorde McCartney na “Beautiful soul” nog een paar hits, maar nog meer aandacht ging naar de wereldhit “Bleeding love” van Leona Lewis in 2007, dat hij samen met Ryan Tedder geschreven had. Aanvankelijk was dit nummer voor hemzelf bestemd, maar de platenmaatschappij vond het toen niet goed genoeg. In 2014 besliste hij om een tijdlang de muziekbusiness vaarwel te zeggen (“Ik was uitgeput en had echt tijd voor mezelf nodig. Tijd om te leren, te lezen, te reizen, om creatief te zijn.”). In 2018 volgde dan een comeback met de single “Better with you”. Dit jaar nam hij ook nog deel aan het 3e seizoen van ”The masked singer”.

Hij bouwde intussen ook een carrière als stemacteur uit, voor onder meer “Alvin and the Chipmunks”. En hij acteerde zelf ook, onder meer in de tv-series “Army wives” en “Young & hungry”. Hij woont samen met zijn vriendin Katie Peterson, met wie hij in de herfst hoopt te trouwen, na een relatie van ruim 7 jaar.

Maar 15 jaar geleden scoorde de nu 33-jarige McCartney een wereldhit met zijn debuutsingle “Beautiful soul”, die genomineerd werd voor een Teen Choice Award, en die de hoogste positie in de Australische hitparade wist te bereiken. In Vlaanderen hield de single het ruim 3 maanden uit in de hitparade:

Meest gelezen