Onweer in Vlaams-Brabant: kelders en straten lopen onder in het Hageland

Het centrum van Tienen en ook de deelgemeenten zijn zwaar getroffen door het onweer. Verschillende brandweerkorpsen werden opgeroepen om ondergelopen straten en kelders leeg te pompen.

In Tienen heeft het onweer lelijk huisgehouden. "Er is tot 54 liter water per vierkante meter gevallen op zeer korte tijd", zegt burgemeester Katrien Partyka (CD&V).  "De korpsen van de verschillende gemeentebesturen uit de omgeving hebben bijgesprongen om ondergelopen kelders en straten leeg te pompen.  Op het hele grondgebied is er veel schade. Onder andere het kunstgrasveld van eerstenationaler KVK Tienen heeft schade opgelopen. Het water stond er tot aan de enkels", zegt burgemeester Partyka nog.

Ook in Hoegaarden heeft het onweer voor veel schade gezorgd. Zo stonden onder andere de plaatselijke kinderopvang en het woonzorgcentrum onder water.  "In Ransberg, deelgemeente van Kortenaken, viel er bijna 45 liter neerslag in 20 minuten", zegt weerman Hugo Mathues. En in Dworp vielen er hagelbollen van meer dan 2 centimeter uit de lucht.

Meest gelezen