Vlaams Departement Omgeving

Oorzaak mysterieuze brom in Lanaken ontrafeld: optelsom van geluid van 14 bronnen

Uit een studie in opdracht van de Vlaamse Milieu-inspectie blijkt dat meer dan 70 inwoners van Lanaken last hebben van een laagfrequent geluid. Er zouden 14 bronnen zijn die dat geluid produceren en de optelsom van al die geluiden is een vreemde brom. 

De Milieu-inspectie is op vraag van het gemeentebestuur van Lanaken op zoek gegaan naar de oorzaak van de brom. Er is inderdaad een geluid gedetecteerd dat storend is voor mensen. "Maar het komt van verschillende bronnen", legt schepen van leefmilieu Christel Gorissen (sp.a-Groen) uit. "De optelsom van al die aparte geluiden is dus een brom. Soms zijn er verschillende bronnen binnen één bedrijf." Niet alle bedrijven zijn in overtreding met de milieunormen, dus sommige bedrijven moeten vrijwillig willen meewerken aan een oplossing.

Wat nu?

Omdat het zo een complex probleem is, is er niet meteen een pasklare oplossing. "Uit de studie blijkt wel dat er een hoofdrolspeler is in het verhaal", gaat Gorissen verder. "En samen met de Milieu-inspectie willen we met dat bedrijf nu bekijken hoe we het probleem kunnen aanpakken. Misschien kunnen er afspraken gemaakt worden om bepaalde machines niet allemaal op hetzelfde moment aan te zetten bijvoorbeeld. Maar we willen dat rustig bekijken met de betrokken bedrijven. Het heeft geen zin om daar met getrokken messen naartoe te gaan."

Het staat nu vast, onze inwoners fantaseren niet

De inwoners klagen al jaren over de brom. Het is al de derde studie die er over uitgevoerd is. "Ja, er werd ooit geopperd dat het afkomstig was van het verkeer", gaat Gorissen verder. "Maar gelukkig is er nu een uitgebreidere studie gebeurd. En het staat nu vast, onze inwoners fantaseren niet!"

Vlaams Departement Omgeving

Meest gelezen