Parkeermeters bron van frustratie volgens Vlaamse ombudsman

Heel wat parkeermeters functioneren niet goed, zijn slecht onderhouden of zijn weinig gebruiksvriendelijk. Dat kaart de Vlaamse ombudsman aan na verschillende klachten. We nemen de proef op de som in de Luikerstraat in Sint-Truiden.

De parkeermeter oogt stoffig en er hangt een spinnenweb op. Dat is niet aangenaam maar geen probleem als het toestel vlot werkt. Bij het insteken van de bankkaart verschijnt meteen de boodschap: ”0,50€ betaald”. Nochtans heb ik die keuze helemaal nog niet gemaakt. De plus en min toetsen om de gewenste tijdsduur aan te geven, doen het niet. Uiteindelijk rolt er een parkeerticket uit het toestel. Bij een tweede poging werkt het toestel helemaal niet.

“Helaas komen deze toestanden vaak voor,” zegt de Vlaamse ombudsman Bart Weekers. “We staan hier nu in Sint-Truiden, en de parkeerzuil 100 meter verderop werkt wel. Maar dit soort problemen heb je net zo goed in Leuven, Knokke of Sint-Niklaas. Dit geval ken ik goed, hier is een half jaar geleden al een klacht over binnengekomen. In dat half jaar is de parkeermeter ook niet hersteld. En er staan contactgegevens op van het bedrijf dat hiervoor verantwoordelijk is (Parkeon), maar dan kom je uit op een Franse website van een bedrijf met hoofdzetel in Parijs.”

Overal anders

De stad Sint-Truiden laat weten dat er het afgelopen jaar maar 4 klachten waren over de parkeermeters en dat er dus niet echt een groot probleem is. Maar in het geval van parkeermeters spreekt de ombudsman toch over een structureel probleem in veel Vlaamse gemeentes. “Meestal besparen mensen zich de moeite om een klachtprocedure op te starten. Zeker bij een parkeerboete van 30 euro. Die wordt gewoon betaald. Maar als je alles naast elkaar legt dan denk ik dat de steden en gemeentes veel beter moeten doen op dit vlak.”

Ook als de parkeermeters wel werken, zijn er problemen. De Vlaamse ombudsman merkt op dat iedere stad of gemeente een ander systeem hanteert, en samenwerkt met andere private partners. Het gebrek aan uniformiteit en duidelijkheid speelt heel wat mensen parten. “Vroeger was het simpel: muntjes ingooien en klaar. Nu heb je sms parkeren, parkeren met apps, parkeermeters met contactloze bankkaart. Maar de leesbaarheid en de gebruiksvriendelijkheid is niet altijd van hetzelfde niveau. Het absolute minimum is dat de parkeermeters goed werken, ten slotte word je er als burger wel op afgerekend als je er niet in slaagt om te betalen.”

Meest gelezen