Radio 2

Paul (84) restaureerde de 'jeugdkapel' van Hoeselt: “Jonge koppels komen hier hun eerste kus uitwisselen”

De gemeente Hoeselt gaat camera's plaatsen aan een kleine kapel in een van de holle wegen daar. De kapel is namelijk een populaire plek voor jonge koppels, maar het plekje is ook in trek bij vandalen. Paul Achten vroeg om die camera’s, want in 2004 was hij een van de buurtbewoners die de kapel helemaal restaureerde. 

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. De reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangen de Limburgers uit deze zomer? Wat houdt hen bezig? 

De "Jeugdkapel" vind je op een heuvel naast een van de vele holle wegen in Hoeselt. Sinds 2004 is het weer een pronkstuk dat vaak bezocht wordt, maar dat was niet altijd zo. “Voor 2004 zijn hier nogal veel baldadigheden gebeurd”, vertelt Achten. “De kapel werd zo goed als afgebroken. Het dak was zwaar beschadigd, het Mariabeeld was stukgeslagen en de deuren waren vernield door vandalen. Met een groep van 8 gepensioneerden hebben we deze kapel toen helemaal heropgebouwd. Dat was een hele klus. Het heeft een volledige maand geduurd en heeft heel wat geld gekost.”

Sinds de restauratie van de kapel wordt er elk jaar een kaarsjesprocessie georganiseerd. Die vindt normaal de laatste vrijdag van augustus plaats. “Door corona gaat de processie van dit jaar jammer genoeg niet door", zegt Achten. "Het trekt nochtans elk jaar heel veel volk. Vorig jaar waren er meer dan tweehonderd deelnemers.”

(Lees verder onder de foto)

Radio 2

Niet enkel gelovigen en wandelaars bezoeken de kapel graag, ook verliefde tieners passeren er vaak. “Ik heb tijdens het verbouwen heel veel namen van de muur moeten schuren met een slijpschijf. Want veel jongeren kwamen hier hun eerste kus uitwisselen.”

Maar niet alle namen zijn weggehaald, die van Heidi Stevens en haar man Alain staan er nog altijd. “30 jaar geleden hebben we onze namen hier ingekrast", vertelt Heidi. "Blijkbaar mochten ze blijven staan." Heidi en Alain zijn intussen al 25 jaar getrouwd. "Gelukkig maar, anders was dat een beetje gênant”, lacht ze.

Volgens Paul Achten heeft die populariteit bij de jeugd ook nadelen. “Hier gebeurt wel wat meer dan kussen alleen. Vandalen halen hier van alles uit en sommigen komen hier ook drugs gebruiken. De gemeente is dan ook van plan om hier camera’s te plaatsen.”

Radio 2
Radio 2

Meest gelezen