Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Protest in Wit-Rusland houdt aan, tweede dode

In zowat alle grote steden in Wit-Rusland houdt het protest tegen president Loekasjenko aan. Die is vorig weekend herkozen met 80 procent van de stemmen maar er zouden aanwijzingen zijn voor fraude. De politie is massaal aanwezig in de straten en schuwt het geweld niet. 

In Wit-Rusland zijn voor de vierde avond en nacht op een rij duizenden mensen op straat gekomen, om te betogen tegen president Loekasjenko. Bij de protesten werd het  centrum van de hoofdstad Minsk bijna volledig afgesloten. De politie had het dit keer opvallend op journalisten gemunt: ze werden geslagen en hun camera's werden vernield.

Bij het protest is een tweede dode gevallen. Het zou gaan om een man van 25 die overleed in een ziekenhuis in de stad Gomel. Volgens de autoriteiten ging zijn toestand "plots achteruit" terwijl hij in detentie zat. Volgens de moeder van het slachtoffer zou de man niet deelgenomen hebben aan de manifestatie, maar was hij op weg naar zijn vriendin toen hij werd opgepakt.

"Vertrek voor je het land in een afgrond stort"

Verschillende buurlanden zeggen intussen dat ze willen bemiddelen in de crisis. Dit meldde de Litouwse president Gitanas Nauseda. Naast Litouwen zijn volgens Nauseda ook Polen en Letland bereid als bemiddelaars op te treden tussen Loekasjenko en de oppositie. De Verenigde Naties hebben het geweld tegen de betogers al veroordeeld. 

De bekende Wit-Russische schrijfster en Nobelwinnares Svetlana Aleksijevits beschuldigt de president er intussen van het land in de afgrond te storten en roept hem op om af te treden. "Vertrek, voor het te laat is, voor je de mensen in een vreselijke afgrond stort, in de afgrond van een burgeroorlog! Vertrek! ", schreef Aleksijevits. "Je bent alleen maar geïnteresseerd in macht en dat verlangen zal eindigen met bloedvergieten.", voorspelde ze. 

De vele manifestanten zijn het niet eens met de verkiezingsuitslag van afgelopen weekend: Loekasjenko, die Wit-Rusland al sinds het midden van de jaren 90 op een autoritaire manier leidt, claimt de overwinning. Hij zou bijna 80 procent van de stemmen hebben gehaald. De oppositie spreekt echter van fraude. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen