Jonas Verhulst

Recordaantal flamingokuikens in ZOO Antwerpen: "Ze hebben vandaag de hele kolonie ontmoet"

Deze zomer werden er in ZOO Antwerpen vier flamingokuikens geboren en dat is meteen goed voor een record. “De kuikens leefden de eerste weken afgescheiden samen met hun ouders, maar hebben vandaag voor het eerst de hele kolonie ontmoet”, klinkt het.

Het is druk aan de ingang van ZOO Antwerpen, waar de Cubaanse flamingo’s verblijven. Deze zomer kregen ze er vier kuikens bij. Eerst kwamen Vega en Vida piepen uit hun ei en later kwamen ook Vista en Viento erbij.

Vega, Vida, Vista en Viento

“Vega en Vida zijn intussen al een pak gegroeid en zijn ongeveer een halve meter groot. Hun witte donskleed kleurt intussen grijs”, zegt dierverzorger Heidi. “Vista en Viento zijn nog steeds wit en zijn zo’n dertig centimeter groot.”

De vier kuikens leefden de afgelopen weken samen met hun ouders in een afgescheiden perk, op afstand van de rest van de kolonie. “De vader van het jongste kuiken is bij de dieren gebleven en begeleidde hen rustig naar de groep.” 

(lees verder onder het filmpje)

Uitzonderlijk

Dat ZOO Antwerpen meteen vier kuikens mag verwelkomen is hoogst uitzonderlijk. In 2018 was het bijna dertig jaar geleden dat er nog een kuiken in de zoo werd geboren. De uitbreiding is te danken aan een aantal jonge Cubaanse flamingo’s die hun andere dierentuin mochten verruilen voor die van Antwerpen.

Succeskoppel

Eén koppel in het bijzonder had het grootste aandeel in de uitbreiding van de groep. Het vrouwtje legde maar liefst drie eieren. Dat is uitzonderlijk, want normaal gesproken legt een flamingovrouwtje maar één ei. “De andere twee eieren werden succesvol door foster- of pleegouders uitgebroed. Zij zullen de kuikens ook verder grootbrengen”, legt verzorger Heidi uit.

Meest gelezen