Radio 2

Groene vlag hangt weer uit in Oostende, protest redders is voorbij

Er mag opnieuw gezwommen worden in de zee in Oostende, want de groene vlag hangt uit. De redders van Oostende hebben de hele voormiddag de rode vlag gehesen uit protest. Ze vonden dat er te weinig respect was voor hun job. "De strandgangers houden zich niet aan de coronaregels en zijn agressief", zegt hoofdredder Bjorn Vermeulen. Oostende zet vanaf nu extra leden van het zomerteam op het strand in, om de redders te ondersteunen bij bepaalde taken.

Van 10.30 uur tot 13.00 uur hing de rode vlag uit In Oostende. Niemand mocht er dus zwemmen. De redders hebben die vlag gehesen, omdat de badgasten te weinig respect hebben voor hun job in deze moeilijke tijden. "We kunnen ons werk niet meer veilig uitoefenen", zegt hoofdredder Bjorn Vermeulen. "Er is heel wat agressie op het strand en de mensen houden zich niet aan de coronamaatregelen. Heel vaak komen badgasten iets vragen aan de redders, maar ze houden geen afstand en dragen ook geen mondmasker. Wij zitten constant in de gevarenzone. Dat kan echt niet meer."

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Overleg met stad

Er was meteen overleg tussen de redders, het stadsbestuur en de politie om op zoek te gaan naar oplossingen. In de eerste plaats roept de stad Oostende iedereen uitdrukkelijk op om respect te tonen voor het essentiële werk van de reddingsdiensten en de richtlijnen van de redders strikt na te leven. Het is dankzij het harde werk van de redders dat vele duizenden mensen op zomerdagen kunnen genieten van een aangename dag op het strand en een verfrissende duik in de zee.

Extra hulp

De lokale politie verzekerde in dat overleg dat ze steeds klaar staat om de redders bijstand te bieden waar nodig. De strandpolitie is deze zomer dagelijks aanwezig op het strand met vijf agenten en twee strandvoertuigen.

Op vraag van de redders zal Oostende ook extra leden van het zomerteam inzetten op het strand. Zij zullen de redders ondersteunen bij het zoeken naar verloren gelopen kinderen en meehelpen om strandgangers te sensibiliseren rond de mondmaskerplicht.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen