Steeds meer wespennesten in de buurt van Leuven

De brandweer van de hulpverleningszone Oost-Vlaams-Brabant krijgt dagelijks 10 tot 20 oproepen om wespennesten te verdelgen. Warm weer betekent meer wespen, maar dit jaar zijn er opvallend veel nesten.

Tijdens de zomer is wespennesten verdelgen één van de hoofdbezigheden van de brandweer, maar dit jaar krijgen ze bij Oost-Vlaams-Brabant opvallend veel meldingen. “Dat is al een aantal maanden zo, zeker vanaf de maand mei is dat voortdurend gestegen, waardoor we minsten tien meldingen per dag hebben. Zolang het goed weer blijft, zullen de nesten blijven toenemen. Ook het fruitseizoen komt eraan en dan vinden de wespen voldoende voedsel, waardoor die nesten nog groter worden”, zegt Gerrit Niklaas van de brandweer in Leuven.

Welke nesten verdelgen?

Doordat er dagelijks 10 tot 20 oproepen binnenkomen, is er ook een wachttijd van minstens een week. De coronaregels maken het werk er niet gemakkelijker op. Dringende en gevaarlijke wespennesten krijgen daarom voorrang.

Wespennesten komen vooral voor onder het dak in spouwmuren en in de tuin. Welke nesten de brandweer weghaalt, is afhankelijk van waar de wespen juist zitten. “Als de wespen in huis binnenkomen is dat natuurlijk vervelend en kan het gevaarlijk zijn. Maar als de wespen achteraan in de tuin zitten of op een openbare plaats waar weinig mensen komen, heb je daar niet veel last van en is het beter om die te laten zitten. Je kan niet alle nesten verdelgen en wespen hebben ook wel degelijk een nut”, aldus Niklaas.

Meest gelezen