Radio 2

Suzan Danielbrug over kanaal in Brussel krijgt stilaan vorm

Vandaag zijn de metalen onderdelen van de nieuwe Suzan Danielbrug in Brussel per binnenschip aangekomen. De brug moet een nieuwe verbinding worden tussen de Noordwijk en de wijk rond Tour en Taxis. Ze is uitsluitend bestemd voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer.

Nog meer drukte dan gewoonlijk, vanmorgen aan de Havenlaan in Brussel. Grote kranen maken zich klaar om metalen brugdelen van een binnenschip op de kade te hijsen. Het gaat om onderdelen van de toekomstige Suzan Danielbrug, die een nieuwe verbinding moet vormen tussen de Noordwijk en de nieuwe wijk rond Tour en Taxis.

Bouwheer van het project is Beliris, een projectteam van de federale regering. Beliris realiseert bouwwerken die de hoofdstedelijke rol van Brussel ondersteunen.  De nieuwe brug wordt 120 meter lang. Ze overspant niet alleen het kanaal, maar ook de kaaien ernaast.  Er is plaats voor voetgangers, fietsers en voor het openbaar vervoer.

De metalen brugdelen zijn gebouwd door een Gents bedrijf. Ze worden nu stuk voor stuk via binnenschepen naar Brussel gebracht. Tegen de zomer van volgend jaar moet alles klaar zijn. De nieuwe brug kost net geen 10 miljoen euro. 

Beliris

De naam van de nieuwe brug werd gekozen na een wedstrijd en verwijst naar Suzan Daniel. Zij  was een lesbische activiste, die aan de basis lag van de eerste holebi-groeperingen in België. Haar echte naam was Suzanne De Pues. 

Meest gelezen