Archieffoto van Mozambikaanse militairen.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Terreurgroep IS levert slag om oliehaven in noorden van het Afrikaanse land Mozambique

Het Mozambikaanse leger probeert de oliestad Mocimboa da Praia te heroveren op de terreurgroep IS. Die heeft gisteren het leger verdreven uit de oliehaven. De voorbije maanden en jaren proberen IS en andere jihadistische groepen een basis te verwerven in het noorden van het arme Oost-Afrikaanse land.

De val van de oliehaven van Mocimboa da Praia in het noorden van Mozambique is een oplawaai voor het imago van het leger van het land. Na enkele dagen van gevechten heeft IS gisteren die erg belangrijke stad kunnen innemen. Naar verluidt vielen veel regeringssoldaten zonder munitie en moesten ze over land en over zee vluchten. 

De regering in Maputo wil dat niet over zijn kant laten gaan en vandaag pogen soldaten om Mocimboa da Praia te heroveren op IS. Er wordt hevig gevochten en IS zou de lokale bevolking als levend schild gebruiken. In maart was de oliehaven al eens korte tijd in handen van IS gevallen. De terreurgroep geeft op de normale communicatiekanalen veel belang aan de strijd in Mozambique die een nieuw front lijkt te worden voor IS.

Mocimboa da Praia ligt in de noordelijke provincie Cabo Delgado en is de haven van waaruit de gasplatformen in de Indische Oceaan bevoorraad worden. Sinds 2011 worden voor de kust van Mozambique grote voorraden aardgas ontgonnen door allerlei oliegroepen, onder meer de Franse groep Total. Het straatarme land in zuidelijk Afrika hoopt op die manier meer inkomen te kunnen verwerven voor de bevolking, maar nogal wat oliebedrijven worden afgeschrikt door de verregaande corruptie.

Mozambique in het vizier van IS

De republiek Mozambique, een langgerekt land langs de Indische Oceaan tussen Zuid-Afrika en Tanzania, is bekend met het fenomeen oorlog. Na decennia van strijd tegen de Portugese kolonisator werd het land in 1975 onafhankelijk om daarna te vervallen in een burgeroorlog tussen het linkse front Frelimo dat aan de macht kwam en de rechtse rebellenbeweging Renamo. Met het einde van de Koude Oorlog kwam in 1992 ook een einde aan die oorlog, al flakkert die sindsdien regelmatig nog op. 

Sindsdien is Mozambique een erg arm land met beperkte mogelijkheden, maar de ontdekking van grote aardgasvelden voor de kust in 2011 deed de hoop op een betere toekomst oplaaien. Tegelijk lijkt het land evenwel in de vuurlijn te komen van de islamitische terreurgroep IS.

Sinds 2017 voeren lokale jihadistische rebellengroepen aanslagen uit in de noordelijke provincie Cabo Delgado. Slechts 18 procent van de bevolking is islamitisch, maar in Cabo Delgado vormen ze wel de meerderheid. Dat is ook de plek waar die boorplatformen en aardgasreserves voor de kust liggen. De terroristen buiten het ongenoegen uit over de achteruitstelling van Cabo Delgado en hebben zich eerder dit jaar achter het vaandel van terreurgroep IS geschaard. Blijkbaar krijgen ze van daaruit ook logistieke steun. Mogelijk hoopt IS hier een nieuw steunpunt te verwerven, net zoals de groep dat eerder probeert via Boko Haram in Nigeria, in andere Sahellanden en in Somalië. 

Meest gelezen