Kasteel van Gaasbeek

Triomfboog in kasteelpark van Gaasbeek schittert opnieuw na restauratie

Eén van de meest markante bouwwerken in het kasteelpark van Gaasbeek is de neoklassieke triomfboog. Gewezen kasteelheer Paul Arconati wilde van de triomfboog zijn persoonlijke poort op de wereld maken. Het bouwwerk uit 1813 is nu volledig gerestaureerd. 

Markies Paul Arconati (1754 - 1821) was de meest excentrieke kasteelheer die Gaasbeek ooit gekend heeft. Het Kasteel van Gaasbeek diende als een decor waarin hij zijn dromen de vrije loop kon laten.  Als vurig bewonderaar van Napoleon zag hij de bouw van een triomfboog als een eerbetoon aan Bonaparte. Het bouwwerk raakte klaar in 1813. De triomfboog moest het startpunt zijn van een verbindingsweg naar Parijs, maar zover is het nooit gekomen...

Verval en restauratie

Na de dood van Arconati raakten het kasteel en zijn domein in verval.  De triomfboog werd een eerste keer hersteld in 1935. Toen werden delen van het metselwerk vervangen. Maar later trad opnieuw het verval in: de triomfboog raakte overwoekerd door klimop, waardoor het metselwerk zwaar aangetast raakte. De boog was vooral een pittoreske ruïne geworden. 

Nieuwe aanpak

Bij deze restauratie werd de klimop verwijderd en is het metselwerk grondig hersteld.  Waar nodig zijn beschadigde bakstenen vervangen en de constructie werd opnieuw gevoegd. Ook de Korinthische kapitelen in blauwe hardsteen werden gerestaureerd en het dak kreeg een volledig nieuwe bedekking.

Het aantal restauratieprojecten in Gaasbeek volgt mekaar in hoog tempo op. Recent is het vernieuwde barokpaviljoen geopend. De restauratie van de Sint-Gertrudiskapel is nog bezig. En als laatste in de rij komt ook het kasteel zelf nog aan de beurt voor een grondige restauratie. 

Meest gelezen