Een testcentrum voor het coronavirus langs de kant van de weg nabij de stad Christchurch.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Nieuw-Zeeland vreest voor "nog erger" na nieuwe uitbraak coronavirus in de grootste stad Auckland

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern waarschuwt haar landgenoten dat de uitbraak van het virus in Auckland "nog erger zal worden vooraleer het beter wordt". Auckland is opnieuw in lockdown nadat het virus 102 dagen lang niet meer opgemerkt was in het afgelegen land in Oceanië.

Het zijn geen dramatische cijfers als je ze bekijkt tegen de rest van de wereld. De noordelijke stad Auckland -met 1,4 miljoen inwoners de grootste van het land- is al enkele dagen opnieuw in lockdown omdat er een cluster van 17 besmettingen is vastgesteld. In heel het land zijn er de voorbije dagen 36 nieuwe besmettingen opgetekend. 

Snel en kordaat optreden is nog altijd de beste aanpak

Premier Jacinda Ardern verdedigt haar nieuwe lockdown in Auckland

Dat lijkt weinig, maar premier Ardern wil -en zeker vlak voor de verkiezingen- geen enkel risico lopen. De regio rond Auckland is enkele dagen geleden in lockdown gesteld. De inwoners kregen de raad -niet het bevel- om binnen te blijven, tenzij om voedsel of geneesmiddelen te kopen of (alleen) te sporten. Scholen en niet-essentiële zaken zijn opnieuw gesloten. Wellicht wordt de maatregel morgen verlengd. 

Nochtans geldt Nieuw-Zeeland (of Aotearoa zoals de Maori het noemen) als een van de landen die het virus het meest succesvol in de hoek hebben gedrongen. Premier Ardern kreeg hopen lof voor haar snelle aanpak toen het virus enkele maanden geleden opdook. Nieuw-Zeeland sloot meteen de grenzen (dat is nog altijd zo) en legde een lockdown van 51 dagen op. Daarna waren er 102 dagen aan een stuk geen nieuwe interne besmettingen meer. (Lees verder onder de video).

Videospeler inladen...

Waarom er nu plots wel zijn, is nog niet duidelijk. Auckland op het Noordereiland is een grote havenstad en er zouden besmettingen zijn in een koelmagazijn voor ingevoerde voeding, maar of daar een verband is, wordt nog onderzocht. Auckland is de economische hoofdstad van het land en de thuisbasis van premier Ardern. Het virus dook in februari voor het eerst op in Nieuw-Zeeland. Toen waren er 1.220 besmettingen en er zijn 22 mensen overleden.

Op 19 september zijn er parlementsverkiezingen in Nieuw-Zeeland. De sociaaldemocratische premier Jacinda Ardern doet het goed in de peilingen, onder meer door haar kordate en snelle aanpak van de coronacrisis. Net daarom wil Ardern zeker nu geen enkel risico lopen en trekt ze opnieuw alle registers open. Nieuw-Zeeland is een erg afgelegen eilandengroep. De meest naburige landen zijn Australië en de eilandstaat Tonga in de Stille Oceaan, beide ongeveer op een afstand van 1.600 kilometer.

Meest gelezen