Vergeten ijskelders in Haspengouw worden een thuis voor vleermuizen

Regionaal Landschap ontdekte 10 oude en verlaten ijskelders in Haspengouw. Ze werden hersteld, zodat ze een thuis kunnen worden voor vleermuizen. 

Vroeger werd de diepe put in zo'n ijskelder in de winter gevuld met ijs uit vijvers, zodat er ook in de zomer in de kelder eten bewaard kon worden. Maar dat wordt nu natuurlijk niet meer gedaan. Daarom geeft Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren die verlaten ijskelders een tweede leven, als winterverblijf voor vleermuizen.

“De cultuur-historische functie van die ijskelders is verdwenen, maar omdat de temperatuur in de kelders altijd rond de 10 graden schommelt, zijn het heel geschikte plekken voor vleermuizen”, vertelt Joke Rymen. “We hebben de twee deuren aan de ingangen hersteld, zodat de vleermuizen niet gestoord worden tijdens hun winterslaap. Want elke keer dat ze gestoord worden, verliezen ze een beetje van hun vetreserves. En dat is niet goed voor beestjes die maar een paar gram wegen.” In de deuren zijn kleine sleuven aangebracht, waardoor de vleermuizen naar binnen kunnen vliegen.

Vroeger kwamen dokters hier in de zomer ijs halen voor hun patiënten

Eigenaar Chris Martens

Een van de ijskelders die werd hersteld, is die van Annemarie Michaux en Chris Martens uit Halmaal (Sint-Truiden). “Vroeger als kind kwamen wij hier in de kelder spelen”, weet Annemarie nog. Maar de laatste decennia lag de ijskelder in de uithoek van de weide er wat verwaarloosd bij. “Het was een verloren hoek, met veel rommel”, geeft Chris toe. Maar Regionaal Landschap ontdekte de ijskelder tijdens het aanplanten van een boomgaard. “Ik weet nog dat we hier letterlijk in het donker naar binnen zijn gedoken”, vertelt Joke. “Maar binnenin is de diepe put en het koepelgewelf intact gebleven. Ik heb me al dikwijls afgevraagd hoe ze dat hier vroeger gemaakt hebben, zonder bulldozers.”

Chris en Annemarie zijn blij dat hun ijskelder nu een tweede leven krijgt als vleermuizenverblijf. “Ja, het is toch een historisch bouwwerk. De dikke laag aarde bovenop de koepel zorgde voor een constante temperatuur binnen.  Een buurvrouw vertelde me lang geleden al dat dokters uit de buurt hier zelfs in de zomer ijs kwamen halen voor hun patiënten.” Nu is het alleen nog wachten op de vleermuizen. “Dat komt wel in orde", denkt Chris. “We zien ze nu ’s avonds al rondvliegen rond het huis, dus daar maak ik me geen zorgen over.”

Meest gelezen