Videospeler inladen...

We beleven de warmste week sinds 1833 en kloppen daarmee de hittegolf van 1976 (maar niet in lengte) 

De hittegolf van de voorbije week staat nu ook geboekt als "de warmste week" van ons land sinds 1833, sinds de metingen van het KMI in Ukkel. De hittegolf van 1976 was nochtans een serieuze concurrent te noemen en duurde ook veel langer, maar was minder intens. 

VRT-weerman Frank Deboosere kondigde het begin augustus nog aan als een "hittegolf van formaat" en hij krijgt overschot van gelijk. De afgelopen dagen zijn de warmste week geworden sinds 1833, met een waarde van 33,5 graden. Het is zweten en puffen geweest waarbij het KMI zelfs code rood voor extreme hitte verlengde. Bij code rood wordt aangeraden de zon te mijden, veel water te drinken en zeker geen zware inspanningen te leveren.

(lees voort onder de tweet van weerman David Dehenauw van het KMI

2020 versus 1976

Heel wat mensen vergeleken deze hittegolf met die legendarische van de zomer van 1976. Maar die vergelijking gaat niet helemaal op, zegt Deboosere. 

"De voorbije 8 dagen waren inderdaad de warmste. Maar we hebben een langere tropische periode gehad met altijd maxima van meer dan 30 graden in 1976. Dat waren toen 15 tropische dagen na elkaar, op dit moment zitten we aan 8 dagen op rij."

En aan die 8 tropische dagen zal ook geen vervolg meer gebreid worden. Vanaf morgen wordt het koeler. "We gaan vrijdag naar 27 graden met buien. Daarmee is het hitteleed geleden", verwoordt Deboosere het. Zaterdag wordt 25 graden voorspeld. Technisch gezien spreken we dan nog altijd over een hittegolf (temperaturen van 25 of meer).

BEKIJK hier "Het weer" met Frank Deboosere:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen