Rollin Verlinde

Wilde hamsters in Tongeren nog lang niet gered

De wilde hamsters in de buurt van Tongeren zijn nog lang niet gered. Nochtans zijn er dit en vorig jaar tientallen gekweekte hamsters uitgezet. Maar de voorbije weken werden maar 9 burchten gevonden. 

“Vorig jaar zijn er 42 gekweekte wilde hamsters uitgezet, en dit jaar nog eens 56”, vertelt Inge Nevelsteen van Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Enkele diertjes werden uitgerust met een klein zendertje. “Daardoor kunnen we ze opvolgen. En we zien dat veel hamsters opgegeten worden door wilde dieren. We bekijken nu hoe we dat kunnen voorkomen. Het is echt een leerproces.”

De afgelopen jaren is ook het leefgebied van de wilde hamsters verbeterd, anders heeft uitzetten geen zin. Zo is er op enkele velden luzerne gezaaid. “Wellicht zitten er ook hamsters in de luzerne”, gaat Nevelsteen verder. “Maar we kunnen daar pas na de oogst op zoek gaan naar burchten. Dan kunnen we de bodem beter zien en verstoren we de dieren niet.”

Meest gelezen