Antwerps Kinderwensteam ondersteunt ongewild kinderloze mensen: "Moederdag is niet voor iedereen een feestdag"

Morgen wordt in onze provincie Moederdag gevierd, maar voor mensen die ongewild kinderloos zijn, is die dag extra confronterend. Dat merken ze ook bij het Antwerps Kinderwensteam, dat recent werd opgericht. Zij bieden emotionele ondersteuning aan mensen die een baby willen of een kindje zijn verloren. "Moederdag is niet voor iedereen een feest", zegt psychologe Lien Vandenbroucke.

Het Antwerps kinderwensteam bestaat uit een psychologe, een seksuologe, een vroedvrouw en een diëtiste. "Veel mensen die een kinderwens hebben, staan alleen in hun traject. Wij bieden emotionele ondersteuning aan allerlei mensen. We ondersteunen ouders die een kindje verloren zijn, koppels in een fertiliteitstraject, mensen met een onvervulde kinderwens, singles die met donatie werken, enzovoort", licht psychologe Lien Vandenbroucke toe.

Ik heb bloemetjes en kaartjes gestuurd naar een aantal kinderwensouders. Sommigen zijn daar blij mee, maar er zijn er ook die dat liever niet hebben, omdat de ze er dan mee geconfronteerd worden
Lien Vandenbroucke, psychologe

Lien Vandenbroucke is zelf ook kinderwensouder en vindt deze periode dan ook extra moeilijk. "Ik ben emotioneler dan anders. Ik heb ook bloemetjes en kaartjes gestuurd naar een aantal kinderwensouders. Sommigen zijn daar blij mee, maar er zijn er ook die dat liever niet hebben, omdat de ze er dan mee geconfronteerd worden", vertelt Vandenbroucke.

Minder taboe

"We zien wel dat er steeds meer over kinderwensen gepraat wordt", voegt Vandenbroucke toe. "Het is belangrijk om het thema op tafel te leggen. Vroeger werd er niet gepraat over kinderwensen of fertiliteitsbehandelingen. Er is al minder taboe rond, maar we zijn er nog niet."

Door corona is het aanbod vooral online. "Het is ook de bedoeling om mensen individueel te ondersteunen in hun vragen. We willen op maat werken". 

Kinderwensouders kunnen terecht op de website van Kinderwens Antwerpen. Je kan ook terecht op hun Facebookpagina waar dagelijks berichtjes verschijnen en waar het programma wordt voorgesteld.

Meest gelezen