Apple en Google gooien razend populair spelletje Fortnite uit hun app-winkels

Fortnite is uit de app-winkels van Apple en Google gegooid. Spelmaker Epic had gisteren zonder toestemming iets veranderd aan de betaalopties in het populaire spel. Daardoor verliepen betalingen in de app niet meer via Apple en Google en zouden beide techgiganten hun commissie mislopen. Bij Apple varieert die doorgaans van 15 tot 30 procent. Epic zal het hierbij niet laten en heeft al aangekondigd naar de rechter te zullen stappen.

Fortnite is wereldwijd immens populair: naar schatting 350 miljoen mensen hebben het spel gedownload. Het spel op zich is gratis, maar spelers kunnen betalen voor extra's, zoals een aangepast uiterlijk of speciale wapens. 

In een verklaring laat Apple weten dat Fortnite verwijderd werd omdat Epic de nieuwe betaalfunctie gelanceerd had om opzettelijk de regels van de App Store te schenden. Nadat Apple de game had verwijderd, is Google gevolgd, om dezelfde reden.

“Epic is het er al heel lang niet mee eens dat Apple tot 30 procent commissie pakt", zegt gaming-expert David Verbruggen. "Blijkbaar is het daarover nu tot een conflict gekomen en hebben zij de regels van de App Store overtreden. "

Niet meer downloadbaar

Doordat Fortnite uit de app-winkels verdwenen is, kunnen nieuwe spelers het spel niet meer van die platformen downloaden naar hun Apple- of Android-toestel. 

Gebruikers die het spel wel al geïnstalleerd hadden, kunnen het spel nog wel spelen, maar krijgen geen updates meer. Epic laat weten dat het spel wel nog gespeeld kan worden op andere spelplatformen, zoals Xbox, Nintendo Switch of de computer.

#FreeFortnite

Epic spant een proces aan tegen Apple omdat de spelbouwer het niet eens is met de commissie die geïnd wordt. "Het interessante is dat andere, grote bedrijven recent ook al hun beklag hebben gedaan over de richtlijnen van de App Store", merkt gaming-expert David Verbruggen op. 

In een bitse reactie geeft Epic Apple er stevig van langs. “Apple is geworden waar het zich ooit tegen kantte: een kolos die markten wil controleren, concurrentie wil blokkeren en innovatie de kop in wil drukken.” 

Op sociale media heeft Epic de hashtag #FreeFortnite gelanceerd. Onder die vlag roept de spelbouwer klanten op om aan Apple terugbetalingen te vragen als ze het spel niet meer kunnen spelen.

De gamebouwers hebben ook een Fortnite-parodie gemaakt op de iconische "1984"-reclamespot van Apple:

Voor de verschillende betrokkenen is het alleszins een lastige situatie: Epic wordt dus grotendeels afgesneden en loopt inkomsten mis, gamers kunnen hun spelletje niet meer spelen, en Apple en Google komen onder druk te staan van Epic en gamers.

Meest gelezen