Boomverzorger: "Als het heet is, gaan sommige bomen in droogtestress en laten ze spontaan een deel van hun bladeren vallen"

Ondanks het feit dat het nog volop zomer is, zie je nu al taferelen die op de herfst lijken: bomen verliezen opvallend veel van hun bladeren. Het gaat hier om een natuurlijk proces, waarbij bomen in droogtestress gaan als het heel warm is. Ze laten een deel van hun bladeren spontaan vallen om zo voldoende vocht en andere voedingsstoffen in hun stam over te houden om te overleven. Boomverzorger Lander De Ceulaer uit Rumst gaf tekst en uitleg in "Start je dag" op Radio 2 Antwerpen.

Ook onze bomen hebben last van het het extreem warme en droge weer. Dat merken we aan opvallend veel droge bladeren op de grond, een tafereel dat we aan het herfst linken. "Bomen beschermen zichzelf en laten spontaan hun overtollige bladeren vallen", legt boomverzorger De Ceulaer uit. "We noemen dat droogtestress. Als bomen een deel van hun bladeren laten vallen, dan beperken ze hun verdamping en houden ze voldoende vocht en andere stoffen over in hun stam om te kunnen overleven."

Bekijk hier de reportage van ons jeugdjournaal "Karrewiet" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Mijn filosofie is dat bomen veel slimmere wezens zijn dan mensen

Lander De Ceulaer (boomverzorger Rumst)

"Een mens denkt soms veel te veel na vooraleer hij zich beschermt tegen extremen, zoals hitte. Een boom is slimmer en handelt naar noden, hij doet met andere woorden instinctief wat ie moet doen", zegt De Ceulaer. "We beginnen het fenomeen trouwens ook meer en meer te zien, dat is het gevolg van de klimaatverandering. Het gaat er dus niet op beteren, maar voorlopig is het nog geen probleem omdat bomen zich er nog altijd tegen kunnen beschermen."

Het fenomeen van bladverlies bij bomen in de zomer komt vooral voor bij vroegbloeiers, zoals platanen, lindes en martinus. "Als je deze bomen in je eigen tuin hebt staan en ze zijn nog maar pas aangeplant, dan kan je ze een handje helpen door hen extra water te geven omdat hun wortels nog niet helemaal volgroeid zijn. Oudere bomen laat je gewoon best doen, zij redden zichzelf wel", besluit Lander De Ceulaer.

Meest gelezen