Regionaal Landschap Dijleland

Burgemeester Overijse laat in eigen tuin broedhoop aanleggen voor reuzenkever

Burgemeester Inge Lenseclaes van Overijse en haar echtgenoot Luk Vandeuren halen de wilde natuur naar hun tuin. Ze lieten een broedhoop aanleggen voor het vliegend hert. Die kever heeft het moeilijk om geschikte broedplaatsen te vinden.

Het vliegend hert is een reuzenkever. Het is de grootste soort in Europa. Hij dankt zijn naam aan zijn enorme kaken die op een gewei lijken. Maar het vliegend hert heeft het moeilijk. De regio Brabantse wouden, waar Overijse bij hoort, is een van de weinige plekken waar de kever nog thuis is. 

Plan vliegend hert

Plan Vliegend Hert is een gezamenlijk project van enkele regionale landschappen om de kever er weer bovenop te helpen. Dat doen ze onder andere door het aanleggen van broedhopen. Een broedhoop is een stapel ingegraven boomstammen. De larven van het vliegend hert voeden zich met het rottend hout.

Gespot

“Mijn kinderen waren dolgelukkig toen ze vorig jaar een vliegend hert in de tuin spotten", vertelt burgemeester Inge Lenseclaes van Overijse. "Door plaats te maken voor een broedhoop willen we het overleven van deze bijzondere kever een handje toesteken. En ik hoop natuurlijk ook zelf ooit een vliegend hert in het echt te kunnen zien”, lacht ze. 

Regionaal Landschap Dijleland

Voorwaarden

"Een broedhoop ligt best in of vlakbij het actuele leefgebied van het vliegend hert. Het moet ook een zonnige plek zijn die maximaal 50% van de dag in de schaduw ligt. De ideale locatie is een zuid-gerichte helling met een houtkant, haag of boomgaard in de buurt”, licht Andreas Baele van Plan Vliegend Hert toe. "Je kan voor het aanleggen van een broedhoop zelfs een subsidie krijgen", voegt Andreas er aan toe. Alle info vind je op deze website

Meest gelezen