Dak onderzoekscentrum VITO in Mol ingestort: "Honderdduizenden euro schade aan toestellen"

In Mol is afgelopen nacht het dak van een gloednieuwe demonstratiehal ingestort van het onderzoekscentrum VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek. Mogelijk heeft de felle wind en de hevige regen er wat mee te maken. De hal is gebouwd om op grote schaal laboratoriumproeven in uit te voeren. "Er stonden al wat toestellen die we gingen gebruiken voor ons onderzoek. Die zijn allemaal vernield", zegt Sven Nicolai van het VITO.

Gisterennacht is het dak van de hal naar beneden gekomen. Dat zorgde voor heel wat schade. "Er kwam ook water terecht op de toestellen die er stonden. De exacte schade weten we nog niet, maar het gaat over minstens honderdduizenden euro's aan schade", zegt Sven Nicolaï van het VITO.

Het VITO is een onderzoekscentrum dat onderzoek doet naar duurzame technologie. "Door de schade zijn de laboratoriumproeven voor de industrie stopgezet. Een stuk van het onderzoek zal een aantal maanden vertraging oplopen", klinkt het.

Er was veel regen op korte tijd en er kwamen windvlagen van alle kanten. Die hebben mogelijk een rol gespeeld

Sven Nicolai, VITO

Hoe het incident is kunnen gebeuren, wordt nog onderzocht. De regen en de wind van de afgelopen nacht zouden een rol gespeeld kunnen hebben. "We hebben gisteren heel veel regen op korte tijd gehad. Er kwamen ook windvlagen van alle kanten. Dat gaat mogelijk meegespeeld hebben."

Meest gelezen