Duiker waarschuwt: "Zwemmen in diepe grindplassen is gevaarlijk"

Door grote temperatuurverschillen in het water in kanalen of grindplassen kan je als zwemmer snel in de problemen komen, waarschuwt een duiker van de brandweer van Maasmechelen. Aanleiding is het dodelijke ongeval gisterenavond in Lanklaar (Dilsen-Stokkem). Daar verdronk een jongen van 19 jaar in de grindplas Het Greven.  

Zwemmen in kanalen of grindplassen is verboden, maar op hete dagen gaan er toch geregeld mensen zwemmen. In Lanklaar liep dat gisteren slecht af voor een jongeman uit Maasmechelen. Hij kwam in de problemen toen hij samen met zijn vrienden illegaal ging zwemmen in de grindplas Het Greven.  

"Bovenaan is het water warm, maar daaronder zit een heel koude laag, en dat is erg verraderlijk", weet duiker Yves Ricour van de brandweer in Maasmechelen. “Bovenaan kan het water echt 24 graden zijn, en onderaan maar 10 graden. En dat kan je echt verrassen, je kan je verslikken of in paniek slaan en verdrinken.” Soms liggen er onder water ook gevaarlijke werktuigen of materialen. “De industriële activiteiten in de plassen dateren soms al van 30 of 40 jaar geleden. Niemand weet nog wat er precies ligt. Maar wij zien daar soms betonijzers uitsteken. En dat zie je niet van aan de kant, als je daar wil gaan zwemmen."

Sensibiliseren

Aan de oever van Het Greven ligt een klein trapje naar het water. “Ja, dat ligt er uitnodigend bij”, beseft burgemeester Sofie Vandeweerd (Open VLD) van Dilsen-Stokkem. “We gaan de eigenaar van de plas vragen om dat weg te halen.”

Het Greven ligt op de grens van Dilsen-Stokkem en Maasmechelen. Veel inwoners van Maasmechelen gaan er dan ook zwemmen. Burgemeester Raf Terwingen (CD&V) van Maasmechelen. “Ik heb de politie gevraagd om de plassen in onze gemeente te controleren en eigenaars eventueel te vragen om extra waarschuwingsborden te plaatsen. Want het is echt gevaarlijk.” Ook Dilsen-Stokkem wil blijven sensibiliseren. “De gebieden afsluiten is moeilijk”, vult Vandeweerd aan. “En het is frustrerend dat waarschuwingsbordjes soms al na een dag verdwenen zijn. Is het vandalisme, is het moedwillig? Ik denk dat we moeten blijven sensibiliseren.” 

Meest gelezen