AFP or licensors

Europese Unie neemt gerichte sancties tegen Wit-Russische leiders na het recente geweld, protest duurt voort

De Europese Unie gaat sancties opleggen aan de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko en enkele van zijn getrouwen. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie afgesproken. In Wit-Rusland zelf betogen voor de zesde dag op rij tienduizenden mensen tegen de volgens hen frauduleuze herverkiezing van Loekasjenko.  

De hele namiddag hebben  de ministers van Buitenlandse Zaken vergaderd over de sancties. Nog voor het begin van de gesprekken had Commissievoorzitter Ursula von der Leyen de toon gezet met een tweet: "We hebben extra sancties nodig tegen hen die de democratische waarden niet naleven en de mensenrechten schenden in Wit-Rusland".

Het zijn echter de ministers van Buitenlandse Zaken die vanmiddag over Wit-Rusland praatten. Volgens het Britse persagentschap Reuters wilden ten minste negen lidstaten dat er gerichte sancties komen tegen diegenen die in Wit-Rusland verantwoordelijk zijn voor het knoeien bij de verkiezingen van zondag en bij het geweld tegen betogers sindsdien. Het zou gaan om Polen, Tsjechië, Estland, Litouwen en Letland en ook Denemarken. Ook Duitsland, Oostenrijk en Zweden hadden eerder al opgeroepen tot sancties.

Anderzijds zou Hongarije hebben tegengesputterd. De regering van premier Viktor Orban had eerder al opgeroepen om sancties tegen Wit-Russische leiders te verzachten.

Nu zal toch werk worden gemaakt van een lijst van personen die mee verantwoordelijk zouden zijn voor het recente geweld en voor mensenrechtenschendingen. Het is de bedoeling om gebruik te maken van gerichte sancties, die alleen de verantwoordelijken treffen.

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR), zegt dat hij het principe van de "bijkomende gerichte beperkende maatregelen" tegen het regime van Loekasjenko steunt. "Maar België is geen voorstander van economische sancties, want dat zou een negatieve invloed kunnen hebben op de situatie van de bevolking", aldus Goffin. Hij zegt de "open communicatielijnen" met Minsk te willen behouden. 

Blij met relaties tussen Israël en Emiraten

De ministers hebben behalve Wit-Rusland nog een heel drukke agenda. Het gemakkelijkste punt is de beslissing van Israël en de Verenigde Arabische Emiraten om diplomatieke relaties aan te knopen. Die beslissing is gisteren genomen na bemiddeling van de Verenigde Staten. Volgens de Commissie "zal dat de stabiliteit in het Midden-Oosten verstevigen". Tegelijk herhaalt de Commissie evenwel haar steun voor een tweestatenoplossing tussen Israël en de Palestijnen en voor een hernemen van de onderhandelingen.

Een ander heet hangijzer dat zich de voorbije dagen is komen opdringen, zijn de spanningen over de maritieme grenzen in de Middellandse Zee tussen EU-lidstaat Griekenland en NAVO-bondgenoot Turkije. Vandaag is het daar tot een lichte botsing gekomen tussen een Grieks en een Turks schip, en de gemoederen laaien in Athene en Ankara hoog op. Frankrijk heeft zich kordaat achter Griekenland geschaard en heeft enkele marineschepen en twee gevechtsvliegtuigen in de regio. 

Overleg tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en EU-president Charles Michel met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gisteren plaatsgevonden, maar het is niet duidelijk of daar veel klaarheid is geschapen. Wellicht niet, want de EU zal zich erg waarschijnlijk achter de territoriale soevereiniteit van lidstaat Griekenland scharen en president Erdogan is vandaag al bitsig uitgevallen naar Athene en naar Parijs.

Meest gelezen