Stad Gent

Gent opent maandag tweede  coronatestcentrum 

Maandag opent in het Gentse Jan Palfijnziekenhuis een tweede testcentrum voor mensen die zich moeten laten testen op corona. Dat kan gaan om Gentenaars die terugkeren van vakantie uit een rode zone of mensen die via contact tracing de raad kregen zich te laten testen. Met een tweede testcentrum kunnen patiënten zonder symptomen gescheiden worden van patiënten met symptomen. Die laatsten kunnen terecht in het testcentrum van Gentbrugge, dat er al langer is.

Het aantal coronabesmettingen in Gent schommelt . "Vorige week was er een opstoot en ging het in stijgende lijn, nu is het weer wat gestabiliseerd", zegt waarnemend burgemeester Filip Watteeuw (Groen). "Maar we moeten waakzaam blijven en daarom is dat tweede centrum in het OCMW-ziekenhuis Jan Palfijn nodig."

"Het is belangrijk dat het er komt omdat zo twee groepen van patiënten kunnen gescheiden worden en ik ben blij dat de mensen van Jan Palfijn en schepen Rudy Coddens (SP.a) dat centrum hebben kunnen realiseren".  Het is op vraag van de huisartsen van het eerste testcentrum in Gentbrugge dat het tweede er komt. 

Patiënten scheiden

"De tests zijn een enorme belasting voor de huisartsen", zegt Filip Watteeuw.  "Eén centrum voor mensen mét symptomen, en een tweede voor mensen zonder symptomen: dat werkt makkelijker voor de dokters. Wie symptomen heeft kan terecht in Gentbrugge, wie symptoomvrij is, gaat naar het nieuwe testcentrum in Jan Palfijn."

Mensen die terugkeren uit vakantie in een rode zone, moeten zich verplicht laten testen, ook al hebben ze geen symptomen. Die kunnen dat laten doen in het tweede centrum in het Jan Palfijnziekenhuis. Voor de verwerking van de tests wordt samengewerkt met het lab van AZ Sint-Lucas.

Wie terugkomt uit een oranje zone en geen symptomen heeft van Covid19,  moet eerst de eigen huisarts telefonisch contacteren. Wie zich ziek voelt én symptomen vertoont, zal door de huisarts mogelijks worden doorverwezen naar het testcentrum van Gentbrugge.

Aanmelden

Wie zich moet laten testen in het nieuwe centrum moet zich vanaf maandag 17 augustus registreren op gent.testcovid.be . Vanaf woensdag 19 augustus kan je ook bellen naar het nummer 09 210 10 40 (maandag - vrijdag, 9 uur - 17 uur).

 

Meest gelezen