Gouverneur West-Vlaanderen keert vervroegd terug uit vakantie: "Het belooft meteen druk te worden"

De gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, is sneller dan verwacht weer in het land. Hij heeft zijn vakantie in Portugal sneller stopgezet, omdat het niet altijd even rustig is geweest in zijn provincie. Denk maar aan de rellen aan de kust en de besmettingsgolf bij het vleesverwerkend bedrijf Westvlees in Westrozebeke.

"De eerste weken van mijn vakantie waren fantastisch", zegt de gouverneur van West-Vlaanderen. "Maar de laatste weken hing ik meer aan de telefoon dan iets anders. Ik zag ook de golf aan e-mails steeds groter worden. Daarom heb ik beslist om mijn vakantie iets vroeger dan voorzien stop te zetten en terug te keren uit Portugal."

"Ik had een goed team klaar om mij te vervangen", zegt Decaluwé. "Op reis gaan is noodzakelijk, want er komen nog harde tijden aan voor West-Vlaanderen. De brexit staat voor de deur en de coronacrisis is nog altijd niet overwonnen. Het is belangrijk dat we elkaar kunnen afwisselen, zodat iedereen fris blijft."

Problemen aan de kust

Aan de kust houden ze hun hart vast voor het komende weekend. De burgemeesters hopen dat er niet opnieuw problemen komen door de drukte op het strand. Burgemeester Daphné Dumery (N-VA) van Blankenberge vertelt aan Radio 2 dat er berichten circuleren op het internet met de oproep om te komen vechten in Blankenberge.

"Je kan die berichten niet negeren", zegt ze. "We hebben 1 van de makers van de oproep ondertussen aan de tand gevoeld. Hij zei dat het om een grap ging. Ik vind dat een zeer misplaatste grap, zeker in deze woelige tijden. Hij heeft het bericht ondertussen verwijderd. Maar er zijn helaas ook andere groeperingen op Facebook die oproepen om de problemen in Blankenberge zelf te komen oplossen. Dat is geen goed idee. We hebben manschappen genoeg. We krijgen ook extra hulp dit weekend van de federale politie."

Het belooft dus meteen druk te worden voor de gouverneur van West-Vlaanderen. "Straks heb ik al overleg met verschillende korpschefs", zegt hij. "Ook de provinciale crisiscel komt samen. We zijn alert, maar wel bezorgd. Ik roep de mensen nog maar een keer op om niet naar de kust te komen. De mensen moeten ook rustig blijven. Het kan niet zijn dat een klein percentage van de mensen het plezier van de overgrote meerderheid vergallen."

(Lees voort onder de foto)

Problemen konden vermeden worden

"Sommige problemen konden echt vermeden worden", zegt de gouverneur. "Voor ik op vakantie vertrok, hadden we een kustplan klaar. De NMBS wist perfect wat te doen bij grote drukte. Het is jammer dat er eerst problemen moeten zijn, vooraleer er bij hen in actie geschoten wordt. Ze hebben dan wel een inhaalmanoeuvre gedaan, maar het is jammer dat we hebben moeten dreigen om stations te sluiten."

Meest gelezen