Onweer in West-Vlaanderen: spoeddienst en fitness Kortrijk onder water

In het AZ Groeninge in Kortrijk is de spoeddienst gisterenavond anderhalf uur gesloten, omdat het binnen regende. Op de wijk Pottelberg liep een fitnesszaak onder, terwijl er nog wat mensen aan het sporten waren. In Kooigem liepen huizen onder water. 2 auto's reden zich vast in een ondergelopen spoorwegtunnel.

Felle onweersbuien hebben gisterenavond op verschillende plekken wateroverlast veroorzaakt, vooral in Kortrijk. Zo is de kelder van het nieuwe ziekenhuis AZ Groeninge ondergelopen. Het water stroomde op korte tijd op 3 plaatsen binnen. De spoedopvang werd tijdelijk stilgelegd.

Gelukkig hebben ze niemand moeten evacueren en moesten er geen patiënten van kamer verhuizen. Ze hebben wel de spoeddienst gedeeltelijk gesloten om te controleren of er wel nog gewerkt kon worden en of er geen toestellen waren beschadigd. Anderhalf uur lang zijn alle ambulances omgeleid naar andere ziekenhuizen. Wie zelf tot aan de spoed kwam, werd wel behandeld. "Gelukkig bleek het al bij al nog mee te vallen",  zegt spoedarts Vincent Vanbelleghem. "Op het ogenblik dat we hier binnen kwamen, stond er wel een plas water, maar het binnensijpelen was al gedaan. Het moet heel kortstondig en hevig zijn geweest, maar gelukkig met weinig schade."

(Lees voort onder de foto)

Twee bestuurders vast in ondergelopen spoorwegtunnel

Ook op andere plaatsen in de regio Kortrijk was er wateroverlast. De brandweer kreeg tientallen oproepen binnen van ondergelopen kelders en aan de Bethunelaan reden 2 bestuurders zich vast in de spoorwegtunnel die was ondergelopen. 

(Lees voort onder de foto)

In Kooigem lopen huizen onder

In Kooigem, dat is een deelgemeente van Kortrijk, zijn 3 huizen ondergelopen. In één huis, dat wat dieper ligt, stond het water 30 centimeter hoog. De bewoners waren boven tv aan het kijken, toen ze beneden lawaai hoorden: "Het was een korte stortvlaag rond 21.00 uur en in geen tijd stond het huis volledig onder water." Blijkbaar stroomde het water binnen via velden in de buurt. "Al 3 uur stroomt dat water hier binnen van het veld van de boer achter ons", zegt een andere buurtbewoner.

Ook een fitnesszaak op de wijk Pottelberg in Kortrijk stroomde onder, terwijl er nog mensen aan het sporten waren. Ze hebben moeten sluiten. 

Meest gelezen