Hoe de afkomst van Kamala Harris een bron werd van desinformatie

Op 11 augustus koos de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden zijn running mate. Met deze nieuwe rol op het voorplan van de Amerikaanse politiek circuleerden al snel misleidende berichten over de politica op het internet. Vele daarvan focusten op haar afkomst. Een overzicht.

Claim: Kamala Harris komt niet in aanmerking voor het presidentschap

De ouders van Kamala Harris zijn de Jamaicaanse economieprofessor Donald J. Harris en de Indiase kankeronderzoekster Shyamala Gopalan. Omdat haar beide ouders immigranten waren en Harris een deel van haar jeugd in Canada woonde, circuleerden online geruchten dat ze niet in aanmerking zou komen voor het vicepresidentschap – of zelfs voor het presidentschap, in het geval dat Biden zou overlijden tijdens zijn ambtstermijn. 

Een internetmeme omschrijft haar als een “Jamaicaanse-Indiase die opgroeide in Canada en doet alsof ze Afro-Amerikaans is”. De notoire uiterst-rechtse samenzweringstheorist Jakob Wohl tweette al in januari 2019, toen Harris haar kandidatuur voor het presidentschap aankondigde, dat ze geen ‘natural born citizen’ kon zijn omdat haar ouders bij haar geboorte nog geen vijf jaar in de Verenigde Staten woonden. En het tijdschrift Newsweek publiceerde op 12 augustus een controversieel opiniestuk van rechtenprofessor en voormalig Republikeins politicus John C. Eastman, waarin hij eveneens vraagtekens plaatste bij Harris’ nationaliteit. 

Het zijn deze claims van Eastman die president Trump recent herhaalde op een persconferentie. 

Wat is er nu van aan? Harris’ ouders scheidden toen ze zeven jaar oud was. Op haar twaalfde verhuisde ze voor enkele jaren naar Montreal in Canada. Eenmaal ze haar diploma behaald had, ging ze studeren aan Howard University in Washington D.C. Het klopt dus dat Harris een deel van haar jeugd in Canada woonde, maar dat sluit haar niet uit van het presidentschap. 

Deze zaak draagt de echo’s in zich van het zogenaamde ‘birtherism’ ten tijde van het presidentschap van Barack Obama. Ook over Obama werd onterecht beweerd dat hij niet in aanmerking kwam voor het presidentschap, op basis van de foutieve claim dat hij niet geboren zou zijn op Hawaii - zoals op zijn geboortecertificaat stond - maar in Kenia, het land waar zijn vader van afkomstig was. Donald Trump was, in de jaren voor zijn presidentschap, een van de prominentste aanstokers van deze ‘birther’-theorie. Pas in 2016 gaf hij toe dat Obama werkelijk in de Verenigde Staten was geboren.

Dergelijke ‘birther’-claims krijgen geregeld het verwijt een racistische ondertoon te hebben. Toch kregen in het verleden ook de Republikeinse presidentskandidaten John McCain en Ted Cruz te maken met gelijkaardige beschuldigingen. McCain had twee Amerikaanse ouders maar werd geboren in de Panamese Kanaalzone, een territorium onder Amerikaanse controle waar zijn vader gestationeerd was als militair. Cruz had dan weer een Amerikaanse moeder en een Cubaanse vader en werd geboren in Canada. Lange tijd beschikte hij over de dubbele Amerikaans-Canadese nationaliteit – die laatste gaf hij op in 2014.

Claim: Kamala Harris is niet van zwarte afkomst

Harris is de eerste zwarte vrouw bij een van de grote Amerikaanse partijen die deel uitmaakt van een duo presidentskandidaten. Maar net die achtergrond wordt in twijfel getrokken op een vaak gedeelde foto van Harris, waarop ze geflankeerd is door twee oudere personen van Indische afkomst, met als bijschrift: “Hallo iedereen. Ik ben Kamala Harris en dit zijn mijn ouders. Maar waarom doe ik alsof ik een zwarte Amerikaan ben?”

In werkelijkheid gaat het hier niet om Harris’ ouders, die zoals eerder vermeld van Jamaicaanse en Indiase afkomst zijn. De foto is genomen op een fundraiser voor de onderwijs-ngo Pratham USA in augustus 2016 en toont Harris met twee van haar supporters. De moeder van Harris overleed overigens al in 2009.

Claim: Kamala Harris stamt af van slavenhouders

Een andere oude claim uit de rechtse blogosfeer die opnieuw opduikt, is dat ze langs vaderszijde afstamt van Hamilton Brown, een Ierse plantagehouder die begin negentiende eeuw een slaveneigenaar was op Jamaica. Die informatie wordt gebruikt om haar Afro-Amerikaanse afstamming en haar pleidooi voor herstelbetalingen voor slavernij te bekritiseren.

De vader van Kamala Harris, Donald J. Harris, schreef dit verhaal over zijn afstamming zelf zo neer in een autobiografisch essay voor Jamaica Global. Het staat in ieder geval vast dat Hamilton Brown een historische figuur was die tientallen slaven bezat en hevig tegenstander was van het abolitionisme. 

Amerikaanse factcheckers (zoals Snopes of Lead Stories) zijn het echter oneens of de precieze genealogische afstamming van Harris aantoonbaar is. Ze benadrukken wel dat, indien het verhaal klopt, een voorouder van Harris het kind zou zijn geweest van een affaire of zelfs verkrachting tussen Hamilton Brown en een van zijn vrouwelijke slaven. Indien Kamala Harris dus afstamt van een slavenhouder, stamt ze evenzeer af van slaven zelf. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat dat het geval zou zijn voor ongeveer 35 procent van de huidige Afro-Amerikaanse bevolking.

Claim: Kamala Harris heeft Biden tijdens de voorverkiezingen een racist genoemd

Trump-campagneofficieren en conservatieve nieuwsmedia als Fox News en The Daily Caller stelden dat Kamala Harris, tijdens een van de debatten binnen de Democratische voorverkiezingen, haar toenmalige tegenkandidaat Biden een racist heeft genoemd. 

Ze verwijzen daarbij naar een fragment uit een debat in juni 2019, waar Harris kritiek uitte op Biden voor zijn houding ten opzichte van het desegregeren van Amerikaanse scholen in de jaren 1970. Ook had hij in diezelfde periode tegen een federale wet gestemd die ‘busing’ oplegde: leerlingen naar scholen buiten hun schooldistrict brengen om de schoolpopulatie gemengder te maken. 

Hoe zit het nu met Harris' uitspraak? Dat laat een bijzonder belangrijk gegeven onvermeld. Hoewel Harris in het debat Biden zeker bekritiseerde omwille van zijn standpunten in het verleden, vatte ze haar opmerkingen aan met het letterlijke citaat “Ik geloof niet dat u een racist bent”.

Claim: Kamala Harris heeft aangekondigd dat ze na haar verkiezing wraak zal nemen op Trump-aanhangers

Een andere virale meme combineert een foto van Harris met een zogezegde quote over Donald Trump en zijn supporters: “En eenmaal hij verdwenen is en we onze rechtmatige plaats in het Witte Huis hebben ingenomen, let op je tellen als je hem gesteund hebt of zijn daden goedgekeurd, want hierna zullen we je komen halen. Je zal de wraak van een natie voelen.” 

Hoewel de meme eraan toevoegt “Yes, she really said this!” ("Ja, dat heeft ze echt gezegd!), klopt dat niet. Het gaat om een verzonnen citaat, afkomstig van de satirische website bustaroll.org

Meest gelezen