Ilse Uyttersprot begraven in Aalst: ingetogen afscheid in beperkte kring

In de Aalsterse deelgemeente Moorsel is afscheid genomen van de vermoorde ex-burgemeester Ilse Uyttersprot. De uitvaart vond plaats in beperkte kring, wegens de coronamaatregelen. De inwoners konden de dienst wel volgen via het internet en de regionale TV.

Om 11 uur werd in de dorpskerk van Moorsel de afscheidsplechtigheid gehouden van voormalig burgemeester en schepen van Aalst, Ilse Uyttersprot. Zij werd vorige week vermoord door haar vriend. Door de coronamaatregelen was het aantal aanwezigen in de kerk beperkt tot een honderdtal. Ook werd opgeroepen om niet samen te scholen voor de kerk. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De plechtigheid werd onder meer bijgewoond door voormalig premier en partijgenoot Yves Leterme van CD&V. Hij nam ook het woord: “Het verlies van Ilse is onherstelbaar, en dat snijdt diep in de samenleving. Het ligt immers niet in de gangbare zin van het leven dat een moeder haar dochter moet begraven en dat zonen hun moeder op zo jonge leeftijd verliezen."

Zoals Jeanne d'Arc Frankrijk weer groot maakte, zo heeft Ilse Aalst bestormd, veranderd en op de kaart gezet

Voormalig CD&V-schepen van Aalst Bart Van Lysebeth

Voormalig CD&V-schepen van Aalst Bart Van Lysebeth, die met Uyttersprot samenwerkte toen ze burgemeester was, omschreef haar als "authentiek en uniek in haar politieke actie". Op het Aalsterse politieke toneel "is het er helaas niet altijd even proper aan toe gegaan", zei Van Lysebeth, die verwees naar het "afnemen van haar bevoegdheden en haar kabinetsmedewerkers". De huidige burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) en de andere leden van het Aalsterse college waren niet uitgenodigd op de plechtigheid.

Van Lysebeth maakte de vergelijking met Jeanne d'Arc. "Zoals Jeanne d'Arc Frankrijk weer groot maakte, zo heeft Ilse Aalst bestormd, veranderd en op de kaart gezet. Beiden vermoord, Jeanne D'Arc op de brandstapel, Ilse op het aambeeld van partnergeweld. Beiden ook onnoemelijk gedragen en begrepen door het gewone volk."

Foto (c) Radio 2

Intussen rouwden de inwoners van Moorsel in stilte in haar stamcafé. Daar bekeken ze livestream van de uitvaart zonder veel woorden.  Lea,  bazin van Gudul’s Café (foto hierboven) kan het nog steeds niet geloven: “twee weken geleden was ze hier nog, nu moeten we hier in het café kijken naar haar begrafenis.”

Meest gelezen