Videospeler inladen...

Jean-Marc Nollet (Ecolo): "Communautaire voorstellen preformateurs dreigden het land te ontmantelen"

Volgens covoorzitter Jean-Marc Nollet van Ecolo is de missie van preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) vooral misgelopen omdat hun institutionele voorstellen voor de Franstalige groenen echt niet door de beugel konden. Hij blijft ervan overtuigd dat er een alliantie van partijen kan worden gevonden om het land een nieuwe toekomst te geven. Wie nu aan zet moet komen, laat hij in het midden.  

Jean-Marc Nollet herhaalt in het RTBF-jounaal niet dat de preformateurs de liberalen en de groenen tegen elkaar hebben proberen uit te spelen. Na twee vergaderingen met De Wever en Magnette was het voor hem duidelijk dat er te weinig groene accenten in hun voorstellen zaten.

Wie nu aan zet moet komen, is een beslissing van de koning, en van hem alleen

Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet

Maar het blijken toch de institutionele voorstellen te zijn die hem zeer zwaar op de maag liggen. "Die institutionele voorstellen leiden tot de ontmanteling van het land, en dat kunnen wij niet aanvaarden", zegt Nollet. "Als ecologisten werken wij samen met onze collega's van Groen. Wij willen een toekomst geven aan dit land, een federale toekomst met een samenwerking tussen  het noorden en het zuiden."

Ecolo streeft dus naar een regeerakkoord waarbij het land niet nog meer wordt opgesplitst, maar over wie in die regeringsploeg moet zitten en wie die ploeg vorm moet geven, laat hij zich niet uit. "Het is de inhoud die telt. Wie nu aan zet moet komen, is een beslissing van de koning, en van hem alleen." Dit laatste is een duidelijke sneer aan de preformateurs, die de koning willen voorstellen om het initiatief nu aan de liberalen en de groenen te laten.

Het zal moeilijk zijn, het zal ingewikkeld zijn, maar het kán

Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet

Maar er zijn volgens Nollet "andere oplossingen" mogelijk. "Je moet erkennen dat Paul Magnette vooruitgang heeft geboekt. Een heleboel dingen zijn nu verduidelijkt en dat is positief, maar er blijft nog heel wat werk te doen op het vlak economische ontwikkeling, op het vlak van milieu en klimaat en op het vlak van een toekomstplan voor dit land." Volgens de Ecolo-voorman is het mogelijk om daarrond een alliantie van partijen te vinden.

Het valt op dat Nollet nergens de naam van N-VA-voorzitter Bart De Wever noemt, nochtans een van de twee preformateurs. Nochtans is het net het communautaire luik uit de nota van de preformateurs dat hem dwars zit. Denkt Ecolo aan een formatiepoging zonder de N-VA? Het antwoord zit misschien in wat Nollet niet zegt.

"Ja, we hebben de vaste wil om een oplossing te vinden en oplossingen aan te dragen voor de burgers van dit land. Het zal moeilijk zijn, het zal ingewikkeld zijn, maar het kán." 

Meest gelezen