© VRT - 2019

Experte: "Moedig van Linde Merckpoel om roze wolk te doorprikken, ook psychologische begeleiding nodig voor zwangeren"

VRT-gezicht Linde Merckpoel heeft heel wat bagger over zich heen gekregen toen ze in een interview met De Standaard eerlijk vertelde dat ze allesbehalve op een roze wolk zit met haar zwangerschap. "Het is heel moedig van Linde Merckpoel om de zaken bij een zwangerschap te durven benoemen", stelt Dorine Vincent van vroedvrouwenpraktijk De Wolk. Vincent begeleidt zwangere vrouwen en pleit - naast de standaard medische controle - voor psychologische opvolging bij een zwangerschap, want Merckpoel staat zeker niet alleen met haar emoties.   

Merckpoel (35) verwacht tegen december een dochter. Het is haar eerste kind. "Ik ben zowat de laatste van mijn vriendinnen die een kind krijgt", zegt ze in het bewuste interview. De baby is gepland, maar jaagt haar ook angst aan en maakt haar onzeker. 

Als ik in de spiegel kijk, herken ik mezelf niet

Linde Merckpoel over haar zwangerschap

"Ik ben echt in de rouw geweest over wat ik mogelijk allemaal zal moeten opgeven, Ik voel me vooral een drager, eigenlijk. Een reci­piënt. Als ik in de spiegel kijk, herken ik mezelf niet", geeft Merckpoel toe.

De extra kilo's vallen haar zwaar en dan is er haar vrijheid. "Ik werk graag (ik werk veel), ik reis graag, ik sport graag, ik ben graag onder vrienden. Ik wil dat blijven doen, ook als het kindje daar is", aldus de vlogster. Zo plant ze volgende zomer een maand mee te gaan met de Belgian Cats (de nationale vrouwenbasketbalploeg), richting de Olympische Spelen in Tokio. "Dat nemen ze mij niet af, zelfs al lig ik daar elke nacht te huilen op mijn hotelkamer", klinkt het.

Linde Merckpoel volgde de Belgian Cats al op weg naar hun olympische droom.

De fake wuft van een roze wolk

Enkele dagen na het krantenartikel voelde Merckpoel dat ze zich moest verdedigen, omdat ze flink wat negatieve reacties kreeg. "Toegegeven, ik ben er een beetje van geschrokken, maar ik vind het toch belangrijk om te vertellen hoe ik deze maanden beleef, geen spijt dus. Enerzijds omdat er een geweldig fake wuft van een roze wolk hangt rond zo'n zwangerschap", postte Merckpoel op Facebook.

Lees hieronder de volledige post:

Die roze wolk doorprikt ook vroedvrouw Vincent. "De transitie van vrouw naar moeder is zodanig groot. Dat vraagt een grote aanpassing. Pas bij een zwangerschap wordt de baby concreet. Dan komt de stress en de gedachte "Waar zijn we in beland?". Tijdens de zwangerschap besef je al dat je je moet aanpassen (letten op voeding, drank, sport, enz.) en dat die aanpassing misschien nóg groter wordt als de baby er is."

Vrouwen zijn streng voor elkaar, maar er is gewoon geen zwart-wit

vroedvrouw Dorine Vincent

Merckpoel is absoluut niet de eerste die wel een kind wil, maar niet vrolijk wordt van de zwangerschap. "We proberen in onze praktijk bij het eerste contact emoties bespreekbaar te maken. We vragen of de vrouwen graag zwanger zijn. Vaak komt er dan de opluchting dat je zwanger-zijn niet per se leuk hoeft te vinden", legt Vincent uit. Want het blijft een enorm taboe.

"In de media wordt een zwangerschap rooskleurig voorgesteld. Op Google krijg je steevast lachende en blije gezichten bij zwangerschappen waardoor je als vrouw makkelijk het gevoel krijgt dat er iets mis is met jou als je niet hetzelfde voelt." Vincent wijst erop dat de tongen pas loskomen als er één iemand durft eerlijk te zijn. "Ah, ik heb me óók zo gevoeld toen", klinkt er dan plots als bevestiging van de vriendinnen.

Merckpoel kreeg als reactie onder meer dat ze een "verwend nest" is, omdat de zwangerschap bij haar er vlot kwam. Wat niet zo is bij iedereen. Maar ook vrouwen die er een lang medisch parcours hebben opzitten om zwanger te raken, kunnen heus gemengde gevoelens hebben. "Moet ik nu blijer zijn dan vrouwen die spontaan zwanger raken, vragen zij zich af", weet Vincent. "Vrouwen zijn streng voor elkaar. Maar er is gewoon geen zwart-wit. Oordeel niet."

Psychologische begeleiding is minstens even belangrijk

vroedvrouw Dorine Vincent

Vincent pleit ervoor dat er naast medische opvolging ook psychologische begeleiding komt voor zwangere vrouwen. "Je zou standaard een keer horen langs te gaan bij een psycholoog. Dat is minstens even belangrijk als fysieke kwaaltjes aankaarten. Ook al zegt de patiënt eerst dat extra hulp "niet nodig" is, dan is dat zaadje tenminste al geplant. Als je je dan minder goed voelt in je vel, wordt de stap naar de psycholoog minder groot." 

Meest gelezen