LIVEBLOG: Verbod op sterke drank op het strand, corona-uitbraak in woonzorgcentrum in Mechelen

Buitenlandse zaken past het reisadvies voor een aantal Europese bestemmingen aan en kleurt Malta, enkele Spaanse provincies en het grootste deel van Roemanië rood. In eigen land is het aantal overlijdens van coronapatiënten sinds begin deze week sterk gestegen. Mogelijk spelen de hitte en de verhoogde ozonconcentratie hierbij ook een rol. Daarnaast is er overlegd over het nieuwe schooljaar. En sterke drank wordt verboden op het strand om overlast te vermijden. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

38 coronabesmettingen in Mechels woonzorgcentrum Milsenhof

In het Mechelse woonzorgcentrum Milsenhof hebben 30 bewoners en 8 personeelsleden positief getest op het coronavirus. Een van de bewoners ligt in het ziekenhuis, de anderen zijn naar een aparte zorgafdeling verhuisd, waar ze door een vaste ploeg van medewerkers verzorgd worden. Van drie bewoners zijn de testresultaten nog niet bekend. Dat meldt de directie in een persmededeling.

In het woonzorgcentrum verblijven 108 bewoners. "We stellen alles in het werk om een verdere besmetting van andere bewoners en personeelsleden te voorkomen. Vanaf vandaag is bezoek dan ook verboden", zegt directeur Danny Coremans. "We werken in deze situatie nauw samen met de lokale en regionale autoriteiten, de coördinerend en raadgevend arts en de omliggende ziekenhuizen."

De familie van de betrokken bewoners en ook alle andere bewoners, hun familie en al het personeel werden in de loop van de dag op de hoogte gebracht.

"Met onze crisiscel en het contactopsporingsteam volgen we de evolutie in onze stad nauwgezet op", reageert Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen (Open VLD). "Zodra de melding binnenkwam, hebben we onmiddellijk contact opgenomen met de directie van het Milsenhof die ons kon bevestigen dat elke medewerker en bewoner werd getest en dat de cohorte-afdeling (aparte afdeling voor coronapatiënten, nvdr) op punt staat. De komende uren en dagen blijven we de situatie uiteraard op de voet volgen en staan we samen met de regionale zorgpartners klaar om daar waar nodig ondersteuning te bieden."

Videospeler inladen...

Geen sterke drank toegelaten op het strand tot eind september

Vanaf vanavond is er op het strand geen sterke drank meer toegelaten tot en met 30 september. Dat heeft de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé aangekondigd op een persconferentie. Het verbod geldt voor de volledige kust en komt er naar aanleiding van verschillende incidenten met personen die onder invloed zijn van sterke drank. Strandbars zullen overigens wel nog sterke drank mogen serveren.

De kustgemeenten bereiden zich voor op opnieuw een druk weekend en willen een te grote toestroom en overlast zoveel mogelijk vermijden. Zo zijn eerder deze week de extra treinen naar de kust geschrapt om het aantal dagjestoeristen in te perken.

Vanmiddag had minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) meegedeeld dat er dit weekend extra politieaanwezigheid zal zijn aan de kust. Zaterdag zullen nog eens 125 bijkomende manschappen ingezet worden, en zondag 115. Zij zullen verspreid worden over de kust en andere drukke plaatsen in het land. Ook in de treinstations van Gent-Sint-Pieters, Brugge, Oostende, Blankenberge, De Panne en Knokke wordt meer politie ingezet.

Videospeler inladen...

Fietsen in Brussel mag dan toch zonder mondmasker

Het Brussels Gewest versoepelt de mondmaskerplicht: wie op de fiets of step rijdt en afstand kan houden van anderen, moet geen mondmasker. Dat meldt minister-president Rudi Vervoort (PS).

Sinds woensdag geldt er op het hele grondgebied van het gewest een mondmaskerverplichting op openbare plaatsen. Dat was aanvankelijk ook voor fietsers het geval, wat tot kritiek leidde van fietsverenigingen.

De regeling wordt nu aangepast. Het mondmasker is niet langer verplicht voor fietsers en stepgebruikers die zich verplaatsen op de openbare weg en de social distancing kunnen naleven, laat Vervoort weten na overleg met experts.

Fietsers moeten wel nog een mondmasker bij zich hebben. "Als je stopt voor het rode licht in de onmiddellijke nabijheid van voetgangers en andere fietsers, als je een verkeersvrije zone oversteekt of tot de vaststelling komt dat je geen veilige afstand kan houden ten opzichte van anderen, dan moet je een mondmasker aandoen", aldus Vervoort.

Grenzen van VS met Canada en Mexico blijven zeker tot 21 september dicht

De Verenigde Staten gaan de grenzen met hun twee buurlanden, Mexico en Canada, nog zeker tot 21 september gesloten houden voor niet-essentiële verplaatsingen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid meegedeeld. Op die manier moet de verspreiding van het coronavirus worden ingeperkt

Op 1 september gaan alle leerlingen naar school, maar na een week zou dat wel eens anders kunnen zijn

De eerste week van het nieuwe schooljaar zullen alle leerlingen van het kleuter-, basis- en middelbaar onderwijs naar school kunnen gaan. Dat zijn Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de onderwijswereld en de experten overeengekomen. Na die eerste week kunnen er wel aanpassingen komen in gemeenten met een "acute pandemiesituatie", waardoor sommige leerlingen van het middelbaar slechts week om week naar school zouden kunnen.

Lees meer in het artikel.

Britse toeristen spoeden zich naar huis, extra druk op treinen en ferry's

Voor veel Britse toeristen is het vandaag dringen om naar huis te kunnen terugkeren voor de nieuwe reisbeperkingen van de Britse regering van kracht worden. Vanaf 4 uur Britse tijd (5 uur bij ons) moet iedereen die vanuit Frankrijk, Nederland, Monaco, Malta, de Turks- en Caicoseilanden of Aruba terugkeert, voor 14 dagen in quarantaine gaan. Dat heeft de Britse minister van Transport Grant Shapps gisteren aangekondigd.

De maatregel leidt tot uitzonderlijke drukte, onder meer op de Eurostar-hoogesnelheidstreinen vanuit Amsterdam en Parijs naar Londen.

Ook op de pendeltreinen van Eurotunnel is het uitzonderlijk druk. Reizeigers die hun reservatie willen wijzigen, krijgen de raad om dat online te doen.

Wie met P&O Ferries van Calais naar Dover wil varen, krijgt dezelfde raad: wijzig je tickets online voor je naar de haven van Calais komt. P&O legt extra overtochten in tussen Calais en Dover.

Buitenlandse zaken wijzigt reisadviezen: Malta, delen van Spanje en Roemenië kleuren rood, zuiden van Portugal weer groen

Buitenlandse zaken heeft de reisadviezen voor een aantal Europese bestemmingen gewijzigd. Hier volgen de belangrijkste wijzigingen.

  • Het eiland Malta kleurt rood
  • In Spanje kleuren de provincies Biskaje (regio Baskenland) en Soria (regio Castilië en León) rood.
  • Nog in Spanje kleuren de provincies Salamanca (regio Castilië en León), Segovia (Castilië en León), Toledo (regio Castilië- La Mancha), Córdoba (regio Andalusië), Málaga (Andalusië) en Alicante (regio Vanlencia) oranje.
  • Het grootste deel van Roemenië kleurt rood.
  • In Portugal kleurt de zuidelijke regio Algarve (district Faro) groen.
  • In Frankrijk gaat het departement Mayenne (regio Pays de la Loire) van rood naar oranje. In Frankrijk zijn geen rode gebieden meer.
  • In Nederland kleuren de provincies Flevoland, Utrecht en Noord-Brabant oranje.
  • In Zwitserland gaat het westelijke kanton Genève van rood naar oranje.
  • In Kroatië zijn geen rode gebieden meer.

Voor alle duidelijkheid: rood betekent reizen niet toegelaten, oranje staat voor reizen mogelijk onder bepaalde voorwaarden, groen betekent reizen zonder beperking.

Bekijk de reisadviezen van Buitenlandse Zaken op onze kaart:

Filipijnen verplichten mondmasker én gezichtsscherm op werk en openbaar vervoer

In de Filipijnen moet iedereen op het werk en het openbaar vervoer verplicht een gezichtsscherm dragen bovenop het mondmasker. Die maatregel gaat morgen in. “Gezichtsschermen en mondmaskers moeten altijd samen gedragen worden bij interactie met collega’s, klanten of bezoekers”, melden de Filipijnse autoriteiten.

De maatregel werd opgelegd nadat het ministerie van Gezondheid veel nieuwe besmettingen had vastgesteld, veroorzaakt door mensen die buitenshuis gaan werken. Met 153.660 coronabesmettingen zijn de Filipijnen een grote broeihaard in Zuidoost-Azië.

Vlaams-Brabantse gouverneur verplicht burgers om steeds mondmasker bij zich te hebben

De Vlaams-Brabantse gouverneur Lodewijk De Witte verplicht iedereen om steeds een mondmasker bij zich te hebben. Hij wil hiermee discussies vermijden met burgers die de uitvlucht hanteren dat ze geen mondmasker bij hebben om dit niet te dragen op plaatsen waar dit overeenkomstig federale of gemeentelijke maatregelen verplicht is.

Naast de federale maatregelen met betrekking tot de mondmaskerplicht hebben diverse Vlaams-Brabantse gemeenten specifieke gebieden afgebakend waar het mondmasker moet gedragen worden. Omdat mensen om die reden wel eens voor onvoorziene omstandigheden komen te staan waarbij ze plots een mondmasker nodig hebben, legt de gouverneur vanaf vandaag iedereen in Vlaams-Brabant de verplichting op om er steeds een bij zich te hebben.

Lees meer in dit artikel:

Vijfde verdachte aangehouden voor rellen in Blankenberge

De Brugse raadkamer in Brugge heeft één van de verdachten van de massale vechtpartij op het strand in Blankenberge afgelopen zaterdag vrijgelaten onder voorwaarden. Het gaat om de Belgische jongen van 18 van Guinese afkomst. De jongen mag 3 maanden niet naar de kuststreek gaan, en mag ook geen contact hebben met de andere verdachten in de zaak. De twee andere meerderjarige verdachten blijven in de cel.

Lees meer in het artikel:

Meest gelezen