Gemeente Maldegem

Maldegem deelt venstermaskers uit aan doven en slechthorenden

Drie maanden na de gewone mondmaskers, kunnen er in Maldegem nu ook venstermaskers in het straatbeeld verschijnen. Dat zijn mondmasker met een doorzichtig plastic venstertje waardoor de mond zichtbaar wordt. Zo moet het voor doven en slechthorenden makkelijker worden om te communiceren. 

Het bestaat al even, het venstermasker, maar Maldegem deelt ze nu gratis uit aan doven, slechthorenden en hun familieleden die onder hetzelfde dak wonen. Ook andere familieleden die veel contact hebben met doven of slechthorenden kunnen eventueel zo’n venstermasker krijgen. Door zo’n masker kunnen doven en slechthorenden liplezen en de gezichtsuitdrukking beter zien, en zal het communiceren vlotter verlopen.  Naast doven, slechthoren en hun naaste familieleden, krijgen ook alle dokters, tandartsen en oogartsen in Maldegem een exemplaar. 

Venstermaskers in winkels en horeca?

"Wie in een winkel of in de horeca werkt, kan er voorlopig geen krijgen of kopen, maar het is iets wat de gemeente misschien wel in overweging kan nemen als er veel vraag naar is", zegt schepen Marleen Van den Bussche. Want winkelen mag je momenteel niet samen doen met iemand anders, en dan is communiceren als dove of slechthorende wel moeilijk. "Ook in de horeca is het soms moeilijk als je alleen bent. Maar als familieleden met een venstermasker mee zijn, wordt het alvast een stuk makkelijker, ook op uitstap buiten de gemeente. En door het dragen van zo'n mondmasker laat je ook de omgeving zien dat je doof of slechthorend bent”, zegt Van den Bussche nog.

Venstermaskers bij het gemeentepersoneel

Ook gemeentepersoneel aan het loket moet zo'n venstermasker dragen. Dat is niet alleen goed voor de dove en slechthorende inwoners met een vraag. Het is ook voor de horende inwoners altijd aangenamer om de gezichtsuitdrukking te zien van de persoon met wie ze praten. Volgens schepen Van den Bussche zou Maldegem wel eens één van de eerste gemeenten kunnen zijn die zo’n venstermasker aanbieden. 

Wie in aanmerking komt voor zo’n gratis venstermasker, kan dat aan vragen op 0800-965 24

kasto80

Meest gelezen