viruswaarheid.be

Manifestatie van zondag tegen coronamaatregelen zal verlopen... volgens coronaregels

In Brussel vindt komende zondag een merkwaardige betoging plaats. De organisatoren willen dat de beperkingen van de indiviuele vrijheden, die gelden door de strijd tegen het coronavirus, worden opgeheven. Ook de economie moet zonder beperkingen kunnen draaien, vinden ze. En ze vragen in één moeite  ook het ontslag van viroloog Marc Van Ranst.

De maatregelen van de overheid in de strijd tegen het coronavirus beginnen bij een aantal mensen zwaar te wegen. Zo zwaar zelfs dat ze zich verenigd hebben in een Facebookgroep en dat ze nu zondag willen betogen in Brussel. Ze willen hun persoonlijke vrijheid terug. 

Geen ontkenners

"Laat één ding duidelijk zijn," zegt mede-organisator Michael Verstraeten. "Wij zijn geen ontkenners van deze ziekte. Corona maakt wel degelijk slachtoffers. Maar wij vinden dat de maatregelen van de overheid niet in verhouding staan tot de omvang en de dreiging van de ziekte. Deze coronacrisis is klein bier in vergelijking met de Spaanse Griep van een eeuw geleden", stelt Verstraeten in De Middag bij Sonny op Radio 2 Vlaams-Brabant.

Eenzijdige aandacht

"Alle aandacht en middelen gaan nu naar corona, maar daardoor blijven andere groepen in de kou", vindt Verstraeten. "Mensen hebben te laat of minder zorgen gekregen. Andere mensen stellen hun bezoek aan de dokter uit omdat ze bang zijn voor besmetting. En het aantal mentale problemen neemt toe, net als de vereenzaming bij senioren."

Kleine kinderen

Verstraeten vindt dat sommige maatregelen te ver gaan. "Er is een opbod van maatregelen van lokale besturen. Maar vooral de mondmaskerplicht slaat alles", vindt Verstraeten. "De overheid doet er alles aan om de publieke opinie te beïnvloeden. Maar als het in Nederland zonder maskers lukt, waarom kan dat hier dan niet? Wij zijn toch geen kleine kinderen?"

Betogen volgens de regels

De mensen, die zich verenigd hebben onder de noemer "viruswaanzin", willen nu zondag betogen in Brussel. Dat zullen ze ondanks hun bezwaren doen volgens de coronaregels. Dat wil zeggen in groepen van 200 én met  mondmasker.  "Geen enkel probleem want wij zijn democraten", lacht Verstraeten. De betogers eisen ook het ontslag van viroloog Marc Van Ranst. "Hij jaagt met zijn uitspraken de mensen onnodig schrik aan", vindt Verstraeten. 

Meest gelezen