Liberalen of groenen? CD&V-voorzitter Coens: “Vandaag moet duidelijk worden met welke partijen gesproken kan worden”

Volgens CD&V-voorzitter Joachim Coens moeten de gesprekken van preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) vandaag duidelijk maken met welke partijen er verder onderhandeld kan worden over een nieuwe regering. “Deze dag is belangrijk omdat de preformateurs maandag weer naar de koning gaan”, zegt Coens in “De ochtend” op Radio 1. Coens vindt dat Magnette en De Wever nog altijd moeten proberen om een meerderheid te vinden, met de PS en de N-VA, hoewel dat 446 dagen na de verkiezingen aartsmoeilijk is gebleken.

Zowel de liberalen als de groenen zijn vandaag uitgenodigd voor gesprekken met N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn PS-tegenhanger Paul Magnette. CD&V-voorzitter Joachim Coens zegt althans dat hij dat vernomen heeft van het preformateursduo. Bronnen kunnen aan VRT NWS enkel bevestigen dat de liberalen zijn uitgenodigd, niet de groenen.

De liberalen van Open  VLD en MR enerzijds en de groenen van Groen en Ecolo anderzijds hadden gisteren in een opmerkelijk gemeenschappelijk persbericht laten weten dat ze niet tegen elkaar uitgespeeld willen worden door de preformateurs. 

CD&V-voorzitter Joachim Coens stelt zich vragen bij het persbericht. Tegelijk heeft hij begrip voor de inhoud van het persbericht, maar de bekommernissen van de liberalen en de groenen moeten volgens Coens uitgepraat worden aan de onderhandelingstafel. “Als men zich zorgen maakt over het vertrouwen, moet men dit uitpraten.”

D-day?

Dat laatste moet vandaag gebeuren. “Dit is het moment om de zaken uit te klaren en uit te praten”, vindt CD&V-voorzitter Coens, die met zijn partij ook nog mee onderhandelt over een nieuwe federale regering. 

Vandaag is voor Coens een belangrijke dag omdat het preformateursduo maandag naar de koning moet, om verslag uit te brengen. Daarom moet het nu duidelijk worden met welke meerderheid aan tafel kan gegaan worden.

Complex

Een meerderheid, dat is iets waar De Wever en Magnette 446 dagen na de verkiezingen nog altijd voor moeten gaan, vindt Coens. Al beseft hij dat dit een heel moeilijke opdracht is, gezien de vele tegenstellingen tussen de partijen. “Op dit moment kan je geen eenvoudige meerderheden meer vinden in dit land. De kaarten liggen zo, dat het een complexe meerderheid wordt.”

Gevraagd naar zijn voorkeur voor de liberalen of de groenen, antwoordt Coens dat er voor beide partijen iets te zeggen valt. “Wij maken graag de synthese tussen het sociale, het economische en het bestuurlijke (...) Ik denk dat wij in vele constellaties kunnen praten. Maar wij bepalen op basis van onze eigen krijtlijnen wat er voor ons belangrijk is”, besluit Coens.

Meest gelezen