Radio 2

Natuur slokt mystieke begraafplaats van Dieweg op: "Soms vraag je je af of hier 's nachts mensen uit hun graven kruipen"

Niets zo mysterieus als een begraafplaats. En al zeker die van Dieweg in Ukkel. Ooit opgericht omdat er zoveel doden vielen tijdens de cholera-epidemie van 1866, intussen een sprookjesachtige plek die helemaal is opgeslokt door de natuur. Of hoe leven en dood plots héél dicht bij elkaar kunnen liggen. Brusselse gids Annekien Van Vaerenbergh neemt ons mee in de wondere wereld van bekende overledenen en mysterieuze graven.

Verborgen plekken in Brussel
Deze zomer trekt Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel op vakantie in de hoofdstad. Een plek waar zoveel meer te ontdekken valt dan Manneke Pis, het Atomium of het Chocolademuseum. Elke maandag dompelen we je onder in een onbekende, mysterieuze plaats en blijft geen geheim nog verborgen. Lees alle tips elke week hier op vrtnws.be en ga zelf op pad.

De geestelijke vader van Kuifje, Hergé, maar evengoed Charles Woeste, de tegenstander van Daens liggen hier op de begraafplaats van Dieweg. Een prachtig domein in het centrum van Ukkel. Met graven zo groot als kleine kapellen of kerkjes. Een teken dat niet alleen bekende Brusselaars maar ook edellieden, de rijke bourgeoisie en succesvolle ondernemers hier hun laatste rustplaats vonden.

Toch ziet de begraafplaats van Dieweg er compleet overwoekerd uit. Of zoals de Brusselse gids Annekien vertelt: “De natuur heeft het hier helemaal overgenomen: klimop, onkruiden, planten en struiken slokken hier de graven op. Dat vind ik prachtig om te zien. De begraafplaats is sinds 1997 beschermd. De hoofdwegen worden hier nog wel onderhouden, maar de graven zelf zijn voor familie. Die is er vaak niet meer, omdat de begraafplaats sinds 1950 in onbruik is geraakt. Maar ik vind het mooi hoe dicht leven en dood hier bij elkaar liggen.” (Tekst gaat verder onder foto)

Radio 2

De begraafplaats van Dieweg is uniek, door de verschillende soorten landschappen. Die gaan van open vlaktes, over smalle paadjes naar een bos. Annekien: “Je ziet er heel imposante graven met zelfs een sarcofaag en een zerk over. Heel veel klimop en prachtige ceders, dat zijn naaldbomen. Je zit hier in een heel bosrijk gebied. Het is een romantische plek om te komen zitten, te mijmeren, een gedicht neer te pennen, een scenario uit te vinden, foto’s te nemen, te schilderen, beeldhouwen, omdat het hier zo rijk is voor de creatieve ziel.” (Tekst gaat verder onder foto)

Radio 2

Maar ook de graven op zich zijn meer dan de moeite waard. Alsof je door een museum van de doden loopt. Annekien: “Af en toe vraag ik me af of hier ’s nachts geen mensen uit de graven lopen (lacht). Hier is bijvoorbeeld een graf helemaal opengebarsten. Je ziet gelukkig geen botten of resten. De mensen werden altijd onder de zerk nog eens in een kist begraven. Die zie je nooit. Maar je merkt dat er klimop tussen groeit, dus misschien stonden de verschillende stukken van deze zerk niet goed op elkaar.” 

Radio 2

Naast de gewone zerken, staan er ook imposante gebouwtjes die soms meer weg hebben van een kleine kerk. Annekien: “Hier heb je bijvoorbeeld een gotische kapel met pleuranten (beeld van rouwende figuur), torentjes, een glasraam en een groot Jezusbeeld  aan het kruis. Hier heb je zelfs een beeld van een treurende monnik en waterspuwers. Dit is eigenlijk een klein kerkje. En dat terwijl het om een graf gaat van een eerder onbekende Brusselaar. Daarmee raken we aan de kern van die 19e eeuwse begraafplaatsen. Dat hier monumenten worden opgericht voor een nieuwe sociale klasse. Namelijk de burgerij en de middenstand die zichzelf gaan herdenken. Wij kennen ze niet meer maar door zo’n begraafplaats te bezoeken, komen ze voor een stuk weer tot leven."

De begraafplaats van Dieweg kan je op zaterdag 12 september bezoeken samen met Annekien tijdens de Garden Tales van de Stichting voor Architectuur Civa. Inschrijven kan via hun website. 

Meest gelezen