Nestlé aangeklaagd voor vervuiling na dood van duizenden vissen in Noord-Frankrijk

De Visserijfederatie van de Franse Ardennen heeft een klacht ingediend tegen voedingsmiddelenconcern Nestlé, nadat duizenden vissen dood werden aangetroffen in de buurt van een Nestlé-fabriek in het noorden van Frankrijk. Nestlé spreekt van een “ongelukkig incident.” 

In de buurt van de Nestlé-fabriek in Challerange, waar poedermelk wordt geproduceerd, zijn duizenden vissen dood aangetroffen. "Een gebied van zeven kilometer lang en dertig meter breed lag vol met dode vissen", aldus Michel Adam, voorzitter van de Visserijfederatie. 

De massale vissterfte is te wijten aan een daling van het zuurstofgehalte in het water, meldden de lokale autoriteiten dinsdag. Nu worden tests uitgevoerd om de oorsprong van de vervuiling vast te stellen. 

"We hebben klacht ingediend tegen Nestlé France wegens vervuiling en schending van artikel 432.2 van de milieuwetgeving", zei Adam. De schade zou gaan om duizenden euro’s. Volgens de Visserijfederatie is drie ton dode vis teruggevonden. Veertien vissoorten zouden aangetast zijn. 

Nestlé reageerde dat er zondag een “incidentele en onvrijwillige overstroming” van haar afvalwaterzuiveringsinstallatie heeft plaatsgevonden. Volgens fabrieksdirecteur Tony do Rio werd de productie zondagavond direct stilgelegd toen het lek werd opgemerkt. 

Sinds de ontdekking van de dode vissen zijn vissers en brandweerlieden vrijwillig bezig met het opruimen van de rivier. Er is ondertussen ook een dam geïnstalleerd om de verspreiding van de vervuiling tegen te gaan. 

Meest gelezen