Dit weekend met trein naar kust? NMBS maakt onderscheid tussen toeristen en zij die er wonen/werken

Als de treinen dit weekend vol zitten, zal de NMBS een onderscheid maken tussen ­toeristen en wie om "essentiële redenen", bijvoorbeeld voor het werk, naar de kust gaat. Op die manier wil de spoorwegmaatschappij vermijden dat het weer zo druk wordt als vorig weekend. 

In totaal schrapt de NMBS dit weekend 7 extra treinen en ook een aantal toeristentreinen naar de kust. Een aantal kustburgemeesters had daarop aangedrongen na incidenten vorig weekend in Blankenberge en Knokke-Heist, en een heuse overrompeling na een afgelaste trein in het station van Oostende.

Afgelopen dinsdag zaten de kustburgemeesters, de waarnemend gouverneur van West-Vlaanderen en de spoorwegmaatschappij samen om de situatie te bespreken en alvast te anticiperen op komend weekend. Het is vakantie en er wordt zonnig, warm weer voorspeld wat vermoedelijk opnieuw heel wat volk op de been zal brengen. 

"De inperking van het aanbod gaat gepaard met de oproep om dit weekend niet massaal naar de kust te komen", benadrukt NMBS-woordvoerder Bart Crols in "De ochtend" op Radio 1. "Er komt een duidelijke ontrading. Er zijn heel veel goede redenen om naar de kust te gaan, maar misschien niet dit weekend."

Heel veel goede redenen om naar de kust te komen, maar misschien niét dit weekend

NMBS-woordvoerder Bart Crols

De NMBS zal ook beter toezien op de afgesproken maximumcapaciteit van 80 procent in een trein. In de stations zelf zullen de reizigers daartoe beter gekanaliseerd worden, via het "stop and go"-principe. "Als we zien dat een bepaalde trein al bezet is op 80 procent, dan zullen in het volgende station enkel reizigers kunnen afstappen. Mensen moeten daar rekening mee houden", aldus Crols. Hij benadrukt dat eerste klasse ook in die 80 procent meegerekend zit.

Bewijsje voor essentiële reizen

Wie aan de kust woont of werkt en pendelt met de trein, hoeft zich geen zorgen te maken. "We gaan ervoor zorgen dat we een beetje marge hebben op die 80 procent om net die mensen mee te krijgen", legt Crols uit.

We gaan ervoor zorgen dat we een beetje marge hebben om die mensen mee te krijgen

NMBS-woordvoerder Bart Crols

Hij vraagt wel dat zij een bewijs bij zich hebben dat ze effectief aan de kust moeten zijn. Dat kan dan gaan om een "hotelreservatie of een kopie van hun arbeidsovereenkomst". Er zal ook een versterkte aanwezigheid zijn van Securail en de spoorwegpolitie, meldt de NMBS.

Als dit weekend vlot verloopt in de stations, komt er dan een gelijkaardige werkwijze voor de rest van de zomer? "Maandag volgt een analyse van het weekend en dan zullen we zien hoe de volgende weekends worden ingezet", zegt Crols.

Meest gelezen